czwartek, 19 kwietnia 2012


Karczek pieczony z pieczarkami

Prosty sposób na pieczoną sztukę mięsa. 
Karczek przygotowuję przeważnie w rękawie. Wcześniej nacieram go oliwą zmieszaną z ziołami i przyprawami i wkładam na 2-3 godziny do lodówki, a po tym czasie do rękawa i do piekarnika i obiad prawie gotowy.
Zioła komponuję sama, ale częściej kupuję gotowe mieszanki ziół do karkówki. Są bardzo smaczne i różnorodne, w zależności od producenta. Nie ma sensu otwierać drzwi, które zostały już otwarte, dlatego sięgam najczęściej po gotowe przyprawy.
Do rękawa oprócz kawałka karkówki dorzucam pieczarki: obrane i przekrojone na pół. Fajnie się zapiekają w sosie własnym wytworzonym z mięsa i pieczarek. 
Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i soczyste.






Składniki ( dla 4 osób ):
  • ok. kilogramowy kawałek karczku
  • przyprawa do karkówki
  • oliwa
  • pieczarki ( ok 20 - 25 dkg )
  • rękaw foliowy
Sposób wykonania:
  • Karkówkę umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą zmieszaną z przyprawą do karkówki ( ok 1/2, 1/3 opakowania )  i odstawić na 2-3 godziny do lodówki ( mięsa nie solimy, gdyż przyprawa jest wystarczająco słona )
  • Po tym czasie mięso przełożyć do foliowego rękawa, obsypać obranymi, opłukanymi i przekrojonymi na pół pieczarkami. Rękaw spiąć
  • Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok 1,5 godziny
  • Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, przeciąć rękaw i przełożyć pieczeń do formy do zapiekania wraz z płynem, w którym piekło się mięso. Piec jeszcze ok. 0,5 godziny w 180 stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz