czwartek, 19 kwietnia 2012

Ziemniaki po chłopsku( przepis kuchni niemieckiej)

Ziemniaki po chłopsku( przepis kuchni niemieckiej)


Przepis na takie ziemniaki znalazłam na niemieckiej Wikipedii. Niby nic specjalnego, ale smakują wyśmienicie. Można je podawać z sadzonym jajkiem, kaszanką, śledziami czy pieczonym pstrągiem. Pasują też doskonale do różnych dań mięsnych, albo można je jeść po prostu jako samodzielne danie.
To danie z niemiecka zwie się Bratkartoffeln i jest przygotowywane z gotowanych ziemniaków, które kroi się w kostkę lub na plasterki i piecze na patelni. Ja zastosowałam tłuszcz z wytopionego boczku, tam była sugestia, aby ugotowane ziemniaki piec na oleju bądź innym tłuszczu, a do tego dodać jeszcze wytopiony boczek. Uznałam, że samego tłuszczu z boczku jest wystarczająca ilość na obsmażenie ziemniaków, więc nie ma potrzeby, aby dodawać kolejne kalorie, bo i bez dodatkowego tłuszczu danie zapewne jest dość kaloryczne.




Składniki ( na 2 porcje ):
  • 80dkg ziemniaków
  • 35 dkg boczku ( powinien być dość tłusty )
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek, ew. majeranek
Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie
  • Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić i zostawić do przestudzenia
  • W międzyczasie przygotować boczek: pokroić go w kostkę i smażyć na dużej patelni. Gdy puści tłuszcz dorzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Razem smażyć aż do zeszklenia cebuli. Następnie odłowić boczek i cebulę, a na tłuszczu smażyć pokrojone ziemniaki. Ziemniaki powinny być ułożone pojedynczo, a nie warstwowo ( jeśli trzeba użyć dwóch patelni )
  • Ziemniaki smażyć z każdej strony po kilka minut aż do ładnego zrumienienia
  • Gdy są gotowe dodać do nich boczek z cebulą, trochę kminku ( w ziarenkach ) lub majeranku czy oregano ( wg. upodobań)
  • Wszystko delikatnie wymieszać
  • Na talerzu solić i doprawić pieprzem
  • Podawać np. z jajkiem sadzonym na plasterku boczku, z mięsem czy też jako samodzielne danie

1 komentarz:

  1. BARDZO DLUGO SZUKALEM PRZEPIS NA ZIEMNIAKI ,ktore robil moj tato. NAZYWAL JE KARTOFLE PO RUSKU:
    SKLADNIKI:
    ziemniaki ca.500 gr.
    cebula 1-2
    majeranek duzo
    czosnek
    oliwa
    wszystko wymieszac i w prodizu zapiec

    OdpowiedzUsuń