czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasto z serem, malinami i kruszonką

Ciasto z serem, malinami i kruszonką

Smaczne ciasto z malinami to tylko trochę inna wersja ciasta bawarskiego, które bardzo mi kiedyś posmakowało i dziś w oparciu o przepis podstawowy piekę różne jego wersje. Tym razem upiekłam ciasto z malinami.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku. Polecam!
Ciasto to w założeniu jest niskie!




Składniki:

Składniki:
Na ciasto:
  • 10 dk masła
  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Na masę serową:
  • 30 dkg roztartego twarożku ( kupuję taki gotowy twaróg sernikowy, bo jest gładki i nie trzeba go ucierać )
  • 2 całe duże jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo: ok 25 - 30 dkg malin

Na kruszonkę:
  • 80 g mąki
  • 35 g masła
  • 25 g cukru
Sposób wykonania:
  • Ze składników zagniatamy ciasto ( można też posiekać składniki w malakserze ). Powstałymi okruszkami wylepiamy spód formy i 1 cm wysokości ścianek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 10 - 15 min. Spód nie musi się zarumienić. 
  • W czasie, gdy podpiekamy spód, przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z całymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy na gładką masę. 
  • Maliny delikatnie myjemy, przebieramy i delikatnie odsączamy
  • Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę
  • Podpieczone ciasto studzimy, wylewamy na nie masę serową i posypujemy ją równomiernie malinami
  • Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok 60 min, do momentu, aż leciutko się zrumieni
  • Podajemy gorące, ciepłe lub zimne!   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz