niedziela, 26 sierpnia 2012


Ziemniaki jak z ogniska

Każdy  pamięta smak i zapach ziemniaków pieczonych w ognisku. Takie ziemniaki zawsze uwielbiałam. A jedzone jeszcze z masełkiem i posypane solą to już rarytas:). Można je też jadać z różnego rodzaju dipami czy sosem tatarskim.
Ale na ognisko nie zawsze jest miejsce, nawet jak mieszka się w domku, to zawsze stoi coś na przeszkodzie, aby ognisko zapalić: a to wypacykowany ogródek, a to sąsiedzi, których nie chce się okadzać dymem z ogniska, a jak nie samych sąsiadów, to ich suszącej się właśnie bielizny, a to brak podpałki, tz. odpowiedniego drewna itd. Ale ... jak ktoś ma smaka na takie ziemniaczki z ogniska, to proponuję rozpalić grilla i upiec podgotowane ziemniaki. Zapewniam, że ich smak jest taki jak z ogniska. Podaję do nich masło i sól, i wszyscy wcinają, aż się im uszy trzęsą. I dziwne, bo zawsze jest ich za mało, mimo, że za każdym razem robię ich więcej:). Oczywiście do ziemniaków można też podać inne pyszności upieczone na grillu albo w piekarniku. U nas dziś właśnie był taki obiad: ziemniaki z grilla i parówki zapiekane z serem i boczkiem, ale paróweczki pieczone już w piekarniku.
Oczywiście w przygotowaniu takich ziemniaków nie ma żadnej filozofii. Należy posiadać grilla, kupić dobre ziemniaki, to znaczy odmianę sypką. Ja kupuję na bazarze ziemniaki o nazwie Lord i ta odmiana jest świetna do takiego pieczenia. 
Ziemniaki opiekam przeważnie podzielone na połówki, ale można też piec je w całości, zwłaszcza jak są niewielkie.
Polecam! 


Składniki:
  • dowolna ilość ziemniaków
  • sól
  • masło
Sposób wykonania:

  •  Ziemniaki obrać i w całości ugotować w delikatnie osolonej wodzie prawie do miękkości 
  • Odcedzić, przestudzić, a następnie przekroić każdy ziemniak wzdłuż na pół
  • Położyć na ruszcie ( najlepiej szczypczykami, aby ich nie dziurawić widelcem czy widełkami ) i piec w zależności od stopnia rozpalenia grilla od 15 do 20 minut. Ziemniaki mają się ładnie opiec z obu stron. U mnie trwa to około 20 minut, ale ziemniaków należy pilnować, bo łatwo je przypalić
  • Podawać natychmiast ( bo najlepsze są gorące ). Na każdy ziemniak nałożyć kawałeczek masła i posypać solą. Palce lizać!:)

1 komentarz:

  1. też tak robię ale jeszcze na koniec na każdego ziemniaka daję łyżkę sera białego rozmieszanego z cebulką

    OdpowiedzUsuń