wtorek, 25 września 2012

Cevapcici

Cevapcici


To bardzo smaczna bałkańska potrawa. Najlepiej udaje się na grillu, więc często ja przyrządzam. Pracy nie ma dużo, a kiełbaski bałkańskie są na prawdę smaczne. Tak smaczne, że aż niebezpieczne, bo można je jeść i jeść:)
Najlepiej opiekać je na szpadkach i na aluminiowej tacce. Na długie szpadki mieszczą się po dwie kiełbaski. Można je też piec na tacce grillowej bez patyczków szaszłykowych, ale z doświadczenia wiem, że lepiej nadziać je na szpadki, bo łatwiej je odwracać, zwłaszcza na początku, gdy są jeszcze miękkie. 
Żeby się ładnie zrumieniły potrzeba jakieś pół godziny. Trzeba je co jakiś czas odwracać, aby upiekły się równomiernie z każdej strony.
Polecam! Bardzo smaczne danie! 

Składniki: ( na ok. 14 kiełbasek )
  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeża bądź suszona bazylia
  • świeże lub suszone oregano
  • mielona ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
  • Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy świeżych ziół należy je umyć i drobno posiekać
  • W misce wymieszać mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wyrobić. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę oraz bazylię i oregano ( po szczypcie ). Ponownie wymieszać i formować wałeczki o długości ok. 7 cm i grubości kciuka. Maczać palce w oliwie i każdy wałeczek cienko powlec tłuszczem. Nadziewać na szpadki i układać rzędami na  tacce do grillowania
  • Mięsne wałeczki opiekać ok 20 - 30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je, aby się równomiernie przyrumieniły

4 komentarze:

  1. Jadłam raz cevapy, dawno temu u znajomych w Szwecji. Bardzo mi zmakowały, więc chętnie sobie przypomnę te danie przygotowując je :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blog na stronie Znajdzprzepisy.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku robiłam takie też na grilla.. ..ale nie wiedziałam, że to tak się nazywa..

    OdpowiedzUsuń