niedziela, 2 września 2012

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka

Kolorowe szaszłyki z piersią kurczaka




 Szaszłyki na grilla robię dość często, choć nie jest to główna potrawa, jaką serwuję, lecz jest to raczej dodatek do innych specjałów z grilla.
Takie szaszłyki to też nie żadna filozofia. Trzeba zakupić szpadki, pierś z kurczaka, przyprawę do piersi/ lub do kurczaka ogólnie ( ja używam Przyprawy złocistej do kurczaka  ) i kilka warzyw: dwa rodzaje papryki, żeby było kolorowo, cukinię, cebulę, pieczarki i poświęcić chwilkę, aby to wszystko przygotować, tz. pociąć warzywa na kawałki, pieczarki obrać, a mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i odstawić do lodówki na 2 godziny. Potem już tylko zabawa w nabijanie i gotowe. 


Szaszłyki przed pieczeniem

Składniki: ( na 7 szaszłyków )
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 14 małych pieczarek
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtej papryki
  • 2 lub 3 niewielkie cebulki
  • pół niewielkiej cukinii
  • Przyprawa złocista do kurczaka
  • olej
Sposób wykonania:
  • Pierś umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć w kostkę o obtoczyć w przyprawie połączonej z łyżką oleju. Wstawić na 2 godziny do lodówki
  • Pieczarki oczyścić i umyć. Papryki ( ok pół żółtej i pół czerwonej ) umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulki obrać i pokroić w kawałki
  • Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Grillować na tacce ( bo warzywa szybko się przypalają położone bezpośrednio na ruszcie, a mięso jest jeszcze nieupieczone ) ok 30 minut, do zrumienienia się mięsa
  • Podawać z sałatkami grillowymi, pieczonymi ziemniakami. Ja szaszłyków nie solę, bo przyprawa do kurczaka jest słona i to wystarcza, jak na mój gust

2 komentarze: