środa, 12 września 2012

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem



To żaden skomplikowany przepis, raczej pomysł na odmianę w naszym tradycyjnym menu.
Wczoraj zrobiłam na obiad sznycle cielęce, ale mogą być też sznycle wieprzowe. Robi się je podobnie jak schabowe. Dla urozmaicenia zapodałam je z jajkiem sadzonym. 
Do sznycli i kotletów nieodłącznie pasuje mi gotowana kapusta z grochem i taką też ugotowałam. Oj, kapusty z grochem dawno już u mnie nie było, a to takie smaczne jedzenie. Ostatnio gotowałam ją pewno w marcu lub kwietniu. No ale cóż zmieniające się pory roku regulują nasz jadłospis. Gdy przychodzi wiosna i lato - pojawiają się stopniowo świeża warzywa i zastępują te, które tworzyły nam zimowe menu.. 
Kapusta z grochem to mój smak dzieciństwa i pewno dlatego tak bardzo ją lubię.I nie gotuję jej tylko na Boże Narodzenie, lecz zimową porą często gości na moim stole. Zresztą przepis znajduje się też na moim blogu.
A teraz sznycle:



Składniki ( na 4 porcje );
  • 40 dkg udźca cielęcego lub szynki wieprzowej
  • 5 jajek
  • mąka do oprószenia sznycli
  • tarta bułka do panierowania
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki masła do usmażenia jajek sadzonych
  • olej do smażenia kotletów
  • natka
  • sól i pieprz
Sposób wykonania:
  • Mięso pokroić w poprzek włókien na 4 plastry
  • Każdy kawałek cielęciny rozbić   delikatnie tłuczkiem
  • Sznycle skropić sokiem z cytryny, posolić i doprawić pieprzem
  • Sznycle oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce
  • Na rozgrzany olej włożyć przygotowane sznycle i smażyć z obu stron na ładny złoty kolor ( kilka minut z każdej strony ). Równocześnie na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć jajka sadzone, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne ( jajek nie solić, dopiero na talerzu )
  • Sznycle ułożyć na talerzach, na każdym położyć jajko sadzone i posolić go ( omijając żółtko, bo na  posypanym solą robią się nieładne plamki )
  • Gotowe danie posypać zieleniną
  • Podawać z ziemniakami i gotowaną kiszoną kapustą z grochem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz