Buraczki zasmażane

Zasmażane buraczki


   Buraczki zasmażane to bardzo smaczny dodatek do dań mięsnych. Mi najbardziej smakują z mielonymi kotletami, ale można też podać je do innych mięs.
   Buraczki oprócz tego, że są niezwykle smaczne, to i zdrowe, więc warto wypróbować ten przepis.
Serwujemy je na ciepło. Zimne nie są już tak smaczne, ale oczywiście można je podgrzać na patelni.
Buraki dość długo się gotują. Potem trzeba je zetrzeć, zasmażyć, doprawić, więc trochę roboty przy nich jest. Dlatego gotuję ich tyle, aby starczyło na dwa dni. Na drugi dzień odgrzane smakują równie dobrze.

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 7 dkg masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
  • Buraki myjemy i gotujemy, aż będą miękkie
  • Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Na patelni roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy na patelnię starte buraki. Mieszamy z zasmażką, aby nie było grudek
  • Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( wg własnego uznania - ja przeważnie dodaję sok z całej połówki cytryny, ale to kwestia gustu )
  • Całość dusimy na patelni ok 15 minut. Można podlać odrobiną wody
  • Serwujemy na ciepło jako dodatek do mięs

Komentarze

  1. bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam bardzo gorąco super przepis zawsze wszystkim smakuje proszę spróbować a będziecie
    zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  3. buraczki trzemy na drobnych oczkach sa wtedy najlepsze napisala kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos pysznego !!! Przepis rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. buraki długo się gotują, ale jest na to sposób. Wystarczy pogotować je około 40 min i wyłączyć zostawiając je w wodzie do następnego dnia. Zostając w wodzie same dojdą i będą miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny dodatek do roladek z drobiu, a tak w ogóle to do wszystkich mięs. DZIĘKI WIELKIE ZA PRZEPIS :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz