Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka


Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka

Warzyw i owoców na bazarach jest teraz całe mnóstwo, tak więc różnorakie potrawy z warzyw goszczą teraz często na naszym domowym stole. Wczoraj w końcu ugotowałam na obiad tradycyjną kartoflankę, czyli zupę ziemniaczaną.
Kartoflanka jest daniem bardzo sycącym, tak więc wystarczyła za cały obiad, również mojemu Małżonowi. Roboty przy niej chwilę jest, więc czułam się zupełnie usprawiedliwiona, że na obiad było tylko jedno danie. A kartoflanka bardzo smakowała, więc jeśli ktoś nie czuje się syty po jednym talerzu tej gęstej i pożywnej zupy, zawsze może zdecydować się na dokładkę.
Kartoflanka smakuje świetnie z chlebem.
Jeśli chcemy ją trochę urozmaicić możemy przygotować do niej skwarki z chudego boczku i dodać je do zupy, gdy ta jest już na talerzu. Chrupiące skwareczki pływające po kartoflance - mniam mniam! Ale te skwareczki to też dodatkowe kalorie, więc ich dodanie to już sprawa gustu czy wyboru, choć ja taką wersję uwielbiam!
Zupa jest bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania przepisu!





Składniki: ( na 4 porcje )

  • ok. 50 - 60 dkg ziemniaków
  • 2 litry wrzącej wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka ( średniej wielkości )
  • kawałek selera
  • po 5 strąków fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 1 lub 2 liście kapusty włoskiej ( w zależności od wielkości kapusty )
  • 1 cebula
  • kawałek pora, ok 5 - 6 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2, 5 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 20 dkg boczku
  • natka pietruszki 

 Sposób wykonania:

  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler w mniejszą, a ziemniaki w większą
  • Fasolkę myjemy, obcinamy końce i tniemy na 2 - 3 centymetrowe kawałki
  • Tak pocięte warzywa zalewamy 2 litrami wrzącej wody. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i kostkę rosołową. Po 15 minutach dodajemy do gotującego się wywaru pokrojonego w talarki pora i pocięte lub poszarpane liście kapusty i gotujemy kolejne 15 minut. Dosalamy i przyprawiamy pieprzem
  • W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę: cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę z czosnkiem. Chwilę smażymy mieszając, aby nie przypalić cebuli. Po 3 - 4 minutach smażenia dodajemy mąkę i przysmażamy ją razem z cebulą na lekko złotawy kolor. Następnie odstawiamy do przestudzenia, a po przestudzeniu rozprowadzamy chochelką wywaru z zupy ( ja wlewam chochelkę zupy do wysokiego naczynia z rączką - najlepiej miarka kuchenna, do tego wsypuję cebulę z mąką i roztrzepuję dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek - nie ma nic gorszego jak nieroztrzepane grudki zasmażki albo ścięta śmietana w zupie brrr ) 
  • Po 15 minutach gotowania kapusty i pora dodajemy do zupy dobrze rozprowadzoną zasmażkę. Zupę należy zamieszać i gotować kolejne 5 minut.
  • Zupę można podawać ze skwarkami ( boczek - ja używam gotowany - kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni do zrumienienia) i chlebem. Posypać ulubioną zieleniną 

Komentarze

  1. Fajna propozycja - lubię kartoflanki, choć sama ich jeszcze nie robiłam. Więc koniecznie muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, bo nie sa pracochłonne, a smakuja wysmienicie:)

      Usuń
  2. kartoflanka zawsze koharzyla mi sie z ziemniakami i TYLKO ziemniakami, a jednak nie....wyprobuje bo fajny pprzepis

    OdpowiedzUsuń
  3. to prędzej zupa jarzynowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trudno ugotować zupę z samych ziemniaków, ale jak ktos lubi ... to czemu nie ...

      Usuń
  4. Ja robie bardziej tzw.dziadowska kartoflanke i polce lizac.W sklad zupy wcodza tylko ziemniaki ,zacierka zasmażka na slonince i majeranek+ kostka rosolowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszła pyszna:) ja dodałąm dodatkowo majeranku na lepsze trawienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majeranek do zupy ziemniaczanej jak najbardziej pasuje:)

      Usuń
  6. To w końcu kartoflanka czy jarzynowa? Bo ja pierwsze widzę kartoflankę z włoszczyzną,fasolką i kapustą..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz