piątek, 19 października 2012

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem tagliatelle

Pulpety w sosie pomidorowym



     To żadne wyszukane danie, ale jest smaczne i sycące. Pulpeciki robię przeważnie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. 
     Całe danie robi się bardzo szybko, bo ja kupuję gotowe mięso mielone, w sklepie, co do którego mam pewność, że jest świeże, czyste i nie zawiera niespodzianek. W wypadku, gdy potrzebuję więcej mięsa mielonego, np. na gołąbki to mielę go samodzielnie, ale do przygotowania pulpecików nie chce mi się wyjmować i potem myć maszynki do mięsa.
     Tak więc danie jest nie tylko smaczne, ale też szybkie w wykonaniu.
Do pulpetów nie dodaję bułki, bo wolę twardsze. I obsmażam je na patelni zanim dodam je do sosu, a nie gotuję. Pulpety serwuję z makaronem tagliatelle albo ze świderkami. Posypane dodatkowo startym żółtym serem smakują wyśmienicie.





Składniki: 

Na pulpety:
  •  60 dkg mięsa  mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta papryki mielonej ostrej
  • ewentualnie drobno posiekana natka z zielonej pietruszki
  • olej do obsmażenia
Na sos:
  • 1 opakowanie ( 500 g ) pasty pomidorowej - ja kupuję włoską w kartoniku
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • makaron ( ja używam makaron tagliatelle albo  świderki )
  • ser żółty do posypania potrawy ( ok. 20 dkg ) - użyłam ser Podlaski
  • Świeże listki bazylii do przybrania potrawy
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną  drobno cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
  • Do cebuli i czosnku wlewamy pastę pomidorową i zagotowujemy. Następnie przyprawiamy do smaku solą, cukrem, oregano i bazylią. Chwilę razem gotujemy i odstawiamy
  •  Następnie mielone mięso wyrabiamy z solą, pieprzem, jajkiem i papryką, ewentualnie dodajemy też siekaną natkę pietruszki 
  • Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor
  • Gdy mięso jest już usmażone przekładamy pulpeciki do sosu pomidorowego i chwilę razem gotujemy
  • Podajemy z makaronem i posypane żółtym serem.
 

8 komentarzy:

  1. Ale pyszne, syte danie, ja jutro się przymierzam do spaghetti z pulpecikami wg Okrasy(kuchnia lidla), więc również u mnie będzie taka uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest ta pasta pomidorowa i gdzie to kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym większym sklepie mozna ją kupić. To po prostu przetarte pomidory, i pewno trochę odparowane bo są sporo gęstsze niż sok pomidorowy, a kupuje się je zwykle w opakowaniach 500 g w kartonikach, czasem też w butelkach. I są zazwyczaj w pobliżu przecierów i koncentratów pomidorowych.

      Usuń
  3. Chodzi o passate pomidorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis mnie zainspirował ale,że dysponowałam innymi produktami ,więc wykorzystałam tylko i aż pomysł.U mnie pulpety były z kurczaka,sos z domowej roboty salsy a zamiast makaronu kasza gryczana-ale nie byłoby tego dania gdyby nie powyższy przepis.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń