niedziela, 14 października 2012

Tradycyjna szarlotka

Szarlotka



     Pyszna szarlotka o tradycyjnym smaku, z bardzo dużą ilością jabłek. I dość szybka w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Jabłka, jabłka i jeszcze raz jabłka, bez zbędnych dodatków. Tylko cynamon, cukier i trochę cukru waniliowego. Duża blacha znika w oka mgnieniu. Ja używam do wypieku tego ciasta szarej renety. Wiem, że dziś coraz trudniej jest ją znaleźć na sklepowych półkach. Ale jak się człowiek postara, to można ją jeszcze dostać: na bazarku, na wsi u babci,a jak ma się szczęście, to i w sklepiku osiedlowym. Ja właśnie mam to szczęście i jabłka kupuję w sklepie, gdzie robię codzienne zakupy. A jak jadę na targ, to również na targu .  
                   Szara reneta to stara odmiana jabłoni. Swoim wyglądem jabłka szarej renety może nie przyciągają wzroku, ale ci, którzy znają jej walory wiedzą, że jest doskonała na szarlotki, placki, na przetwory, do surówek i sałatek. Ma charakterystyczny aromat i lekko kwaskowaty smak. Ponadto jest to odmiana o dość twardym miąższu i niezbyt wodnista, więc nie trzeba odciskać ze startych jabłek nadmiaru soku, a ciasto po upieczeniu mimo to nie robi się wilgotne. Gdzieś kiedyś czytałam, że owoce szarej renety to także jedne z najzdrowszych jabłek. 
   Jabłka dość szybko ciemnieją, co nie umniejsza walorów smakowych szarlotki. Ciasto, mimo dużej ilości jabłek, nigdy nie robi się zakalcowate. A piekę tę szarlotkę od dobrych kilku lat regularnie od października do samej wiosny, dokąd da się kupić szarą renetę. Na wiosnę szara reneta ma już mniej soku, a teraz zaraz po zbiorach jabłka są jeszcze bardzo soczyste, więc można odcisnąć nadmiar soku.
    Do mojej szarlotki staram się dawać jak najmniej cukru, a i tak jest pyszna. Można ją jadać na ciepło i zimno. Ja zazwyczaj podaję ją z gałką lodów śmietankowych i bitą śmietaną.
Moją szarlotkę upiekłam na blaszce o rozmiarach 27 x 37. 




Składniki:

Ciasto:
  • 60 dkg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 10 dkg śmietany
Masa  jabłkowa:
  • 3 kg jabłek ( najlepiej szara reneta )
  • pół opakowania cynamonu
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 20 dkg cukru ( ja daję mniej, ok 15 dkg )
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski ( część zwykłej mąki można zastąpić mąką kukurydzianą- ciasto będzie miało ładny kolor ), dodać cukier, cukier waniliowy, posiekaną margarynę. Dodać jajka i śmietanę. Wyrobić ciasto, oziębić w lodówce.

Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać. Nadzienie należy przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Ciasto po wyziębieniu podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przenieść na wałku na blachę. Ciasto powinno zachodzić na ścianki blachy. Na to nałożyć masę z jabłek, wyrównać i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta ( spód i górna część ciasta powinny zostać razem sklejone). Ciasto nakłuć z wierzchu widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można serwować z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną. Pyszna na zimno i ciepło.

5 komentarzy: