Tradycyjne drożdżówki z serem "Buźki" czyli kołaczyki z serem

Tradycyjne drożdżówki z serem " Buźki " czyli kołaczyki z serem




Dziś upiekłam bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z serem, które u nas nazywamy "Buźki ". 
Ciasto drożdżowe, serek oraz wisienki i skórka pomarańczowa i wychodzi pyszny deser, śniadanie, drugie śniadanie albo i kolacja.
Drożdżówki piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 2 razy po 6 drożdżówek, bo z podanych składników wychodzi 12 Buziek.
Drożdżówki są bardzo smaczne, jak z dobrej cukierni :-), dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!





Składniki: ( na 12 drożdżówek )

Na ciasto:
  • 450 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • troszkę więcej niż szklanka mleka ( ok 280 ml )
  • szczypta soli
Na masę serową:
  • 450 g twarogu półtłustego lub tłustego 
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 5 dkg masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatki:
  • jajko do smarowania drożdżówek
  • cukier puder do posypania kołaczyków
  • wisienki z kompotu na "oczka "
  • skórka pomarańczowa na "buźki "

Sposób wykonania:

  • W misce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i wymieszać z 6 łyżkami  ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Gdy drożdże wyrosną, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier. Dodać żółtka i miękkie masło oraz wlać resztę mleka ( mleko należy wlewać stopniowo, aby ciasto nie było za rzadkie ). Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Ser zmielić ( ja użyłam gotowego twarogu sernikowego ), Cukier utrzeć z masłem i żółtkami. Połączyć z serem. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz krople aromatu pomarańczowego. Wymieszać
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm i wycinać krążki o średnicy ok. 10 cm. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając między drożdżówkami odstępy, bo ciasto będzie jeszcze rosło. W środku każdego krążka zrobić wgłębienie zostawiając ok 0,5 centymetra brzegu. Wgłębienia napełniać serem, z odsączonych z kompotu wisienek  ( wydrylowanych ) robić oczka, a z kandyzowanej skórki pomarańczowej "buźki". Brzegi ciasta smarować roztrzepanym jajkiem
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 20 - 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po wyjęciu gorące oprószyć cukrem pudrem ( ja piekłam 12 drożdżówek na 2 razy po 6 kołaczyków  

Komentarze

  1. Ale wesołe te Twoje drożdżowki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły dość wesołe, zależy od skórki pomarańczowej. Bo czasem, jak sie wyprostuje to nie są juz takie zadowolone:)

      Usuń
  2. Ale radosne! Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam drożdżówkę z serem...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz