Zupa fasolowa z młodego jaśka

Zupa fasolowa z młodego jaśka



   Przynajmniej raz w sezonie przyrządzam tą zupę, którą sama sobie wymyśliłam. Jest gęsta, sycąca i starcza za dwa dania. Nie muszę dodawać, że jest też bardzo smaczna i wszyscy u mnie bardzo ją lubią. Można ją podawać z chlebem lub bagietką. To taki typowy Eintopf, czyli danie jednogarnkowe, w którym lubują się Niemcy. Chciałam zrobić coś na kształt tego, co gotują nasi zachodni sąsiedzi, a czy to tak smakuje jak u nich czy lepiej:), trzeba spróbować i się przekonać.
   Bazą tej zupy jest młody jasiek. Byłam na bazarze, więc skorzystałam z okazji i zakupiłam 1,5 litra. A świeży jasiek już się kończy, więc musiałam wykorzystać okazję i jeszcze raz w tym roku ugotować tę zupę. Gotowałam ja już w sierpniu ze dwa razy, kiedy jasiek się pojawił, ale i dziś nie odmówiłam sobie okazji kupienia fasoli.
   Zupa jest bardzo dobra i gotuję ją w dużym garze, który starcza przynajmniej na 3 dni, więc oprócz walorów smakowych, mam też zagwarantowane trzydniowe wczasy od gotowania obiadu:). Gotowanie fajna rzecz, ale od czasu do czasu chwila wytchnienia od kuchni się należy:). A z tą zupą to tak jak z bigosem: im starsza tym lepsza:) ( oczywiście bez przesady z przetrzymywaniem zupy:)).
Wersję zimową tej zupy również można przyrządzić z suszonym jaśkiem, i też jest smaczna, ale smak młodej fasoli jest nie do zastąpienia, więc proponuję zrobić ją jeszcze teraz:)



Składniki:
  • 1 - 1,5litra młodego jaśka
  • ok.  60 - 70 dkg mięsa wieprzowego ( ja dałam chudy karczek )
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 duże miękkie pomidory
  • 3 średnie ziemniaki
  • garść makaronu świderki
  • ok. 2 liście kapusty włoskiej
  • ok 20 - 25 dkg wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kostka rosołowa
  • sól 
  • pieprz
  • natka pietruszki
Sposób wykonania:


  • Do dużego garnka ( 5 - 6 litrów ) z gotującą się wodą wrzucamy opłukany jasiek i pokrojone w drobną kosteczkę mięso. Po krótkiej chwili wyławiamy szumowiny, które tworzą się na powierzchni. Mięso i fasolę gotujemy dodając kminek, liść laurowy i ziele angielskie ok 1 godziny
  • W czasie, gdy gotuje się jasiek i mięso przygotowujemy pozostałe warzywa: obieramy marchewkę, pietruszkę i seler i kroimy w kosteczkę; w osobnym garnku rozgotowujemy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory podlane odrobiną wody; obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę; liście kapusty włoskiej siekamy na dość duże kawałki
  • Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy ok 0,5 godziny. Po tym czasie ( gdy fasola i mięso są juz prawie miękkie - trzeba sprawdzić ) dodajemy ziemniaki, kapustę i makaron i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. W tym dajemy kostkę rosołową, solimy i doprawiamy pieprzem
  • Rozgotowane pomidory przecieramy do zupy wlewając do niej również płyn, w którym się gotowały
  • W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż puści tłuszcz i lekko się zrumieni. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy aż cebula ładnie się zeszkli zeszkli. Dodajemy do zupy. 
  • Zupę serwujemy z chlebem posypaną natką pietruszki

Komentarze

  1. Oj zupa fasolowa źle działa na mój żołądek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zagotuj fasolę - odlej wodę i gotuj ponownie na nowej wodzie - w taki sposób nie ma żadnych problemów . Sprawdzone od wieków !!!!

      Usuń
  2. ile lat ma ten jasiu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz