Filet z łososia w ziołach

Filet z łososia w ziołach




     Ryby bardzo lubię, choć na pewno nie przyrządzam ich tak często, jakby należało. Powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach. Ryby to samo zdrowie. Zawierają bowiem wiele cennych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim są bogate w kwasy omega-3, które maja właściwości antynowotworowe. Posiadają witaminy D, E i A, a także witaminy z grupy B. Ryby wzmacniają odporność naszego organizmu. Zawierają tez sporo takich pierwiastków jak fosfor, selen, magnez, wapń i jod, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Tych zalet ryby mają znacznie więcej. A wniosek jest prosty: powinniśmy jeść ich więcej. Ja postanowiłam, że tak będzie w moim domu i dziś przyrządziłam filet z łososia w ziołach. O zaletach mięsa z łososia nie trzeba pisać. Jego "wadą" dla odchudzających się może być to, że jest dość kaloryczną rybą.
Dziś przyrządziłam łososia w ziołach. Rybka tak przyrządzona jest bardzo smaczna, dlatego polecam ten przepis na łososia!

 

Składniki: ( na 4 porcje )
  • ok 80 dkg łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka przyprawy do ryb
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • świeże zioła: pęczek koperku i rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 ósemki z cytryny
  • warzywa do dekoracji: np sałata i pomidor
Sposób wykonania:
  • Łososia oczyścić, zdjąć skórę i ewentualnie wyjąć ości ( łatwo wychodzą )
  • Rybę umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i podzielić na równej wielkości filety. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb i przykryte folią spożywczą włożyć na pół godziny do lodówki
  • Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i masło i obsmażać łososia po 5 minut z każdej strony ( jeśli filety są grube - trochę dłużej )
  • Koperek i rozmaryn grubo posiekać. Usmażone filety przełożyć na talerze, obsypać ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem
  • Podawać z ósemką cytryny do ewentualnego ponownego skropienia ryby sokiem z cytryny oraz z warzywami

Komentarze

Prześlij komentarz