piątek, 9 listopada 2012

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką



Lubię gulasze. Robię gulasz bez dodatków, gulasz z papryką oraz gulasz z warzywami. Tym razem przyrządziłam gulasz z papryką. Nie dość, że smaczny, to jeszcze mam spokój z gotowaniem przez trzy dni, bo gotuję go więcej i codziennie podaję go z czymś innym. Na początek była kasza, potem placki ziemniaczane, a na koniec ziemniaki. Do tego zmieniam surówki i dodatki i wcale się nie nudzi. Zresztą gulasz nalezy do tych dań, które zawsze zjada się ze smakiem:)





Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( ja łączę chudą karkówkę i łopatkę )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryki żółte
  • 1 papryka zielona
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 średnie pomidory
  • 3 cebule
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sół
  • pieprz
  • szczypta chili
  • czerwona ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia mięsa i cebuli
  • mąka do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
  •  Mięso umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i obsypać pieprzem, a następnie oprószyć mąką. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu i lekkiego zbrązowienia często mieszając
  • Zagotować ok 3 szklanki wody. Gdy mięso jest już podsmażone na złoty kolor przełożyć go do gotującej się wody.
  • Cebulę pokrojoną w półkrążki lub na mniejsze części podsmażyć na oleju do zeszklenia i dodać do mięsa. Gotować razem około 70 minut
  • W tym czasie w osobnym naczyniu rozgotować pomidory i przetrzeć przez sito. Przecier wlać do gotującego się mięsa
  • Papryki umyć. Usunąć pestki i pokroić w paski. Ogórki pokroić w większą kostkę
  • Mięso gotować, aż będzie prawie miękkie ( czyli ok 70 minut ). Po tym czasie do mięsa dołożyć paprykę. Gotować ok 20 minut. Paprykę należy gotować tak długo, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, a następnie dodać ogórki i łyżkę przecieru. Chwilę wszystko razem pogotować. 
  • Płaską łyżkę mąki rozprowadzić z niewielką ilością zimnej wody.Dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlać do gulaszu i zamieszać ( mąkę z wodą można wlewać etapami, zagotowywać i sprawdzać, czy sos nie zrobi się zbyt gęsty. Jeśli uznamy, że jest już wystarczająco zagęszczony nie musimy zużyć wszystkiego płynu )
  • Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku i ewentualnie szczyptą chili
  • Gulasz serwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi

3 komentarze:

  1. smaki mojej rodzinki zgotowałaś....pycha...

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem niezłe ale zmodyfikowałem przez dodanie cukini...smaczne..gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia też fajnie się pewno komponuje. Muszę kiedyś spróbować!

      Usuń