piątek, 23 listopada 2012

Korzenna herbatka

Korzenna herbatka



   





















 Pyszna herbata na chłodne i mroźne dni. Nie kupuję gotowej herbaty o korzennym smaku, lecz komponuję ją sama z przypraw, na które mam ochotę. Przyrządzam ją przeważnie w czajniczku z podgrzewaczem, więc jest ciepła przez cały wieczór. W jesieni i zimie mój czajnik z podgrzewaczem jest regularnie wykorzystywany, odpoczywa dopiero latem, choć taka herbata jest zawsze dobra. I w chłodniejsze, deszczowe dni lata też. 
Gdy zrobię sobie herbatę w czajniku, trzymam ją na podgrzewaczu, przez co cały wieczór jest ciepła i można po nią sięgnąć w każdej chwili bez konieczności gotowania wody.
Mam kilka stałych pozycji, które do niej dodaję, i kilka opcjonalnych. Przede  wszystkim musi być saszetka herbaty. Zamiast zwykłej może być earl gray.
Zawsze dodaję goździki i cynamon oraz cukier waniliowy. Imbir, jak mi przyjdzie ochota. Jeśli ktoś lubi imbir, to można kupić w sklepie zielarskim syrop imbirowy, którym ja delektuję się od dłuższego już czasu. I dodaję do tej herbaty i nie tylko.
Cytrynę można wcisnąć do czajniczka. I ja tak robię wówczas, gdy herbata jest na użytek wewnętrzny, tz. dla domowników. Jak przychodzą goście serwuję ją osobno pokrojoną w plasterki. Słodzenie - gdy robię ją na użytek tylko domowy, to słodzę od razu całość w czajniczku. Ale gdy ktoś przychodzi, to wiadomo, nie wszyscy słodzą napoje, więc każdy dosładza ją do smaku według własnych upodobań. Albo nie słodzi jej wcale - i też jest pyszna!!
Aha, wszystkim bardzo smakuje i wszyscy, którzy jej spróbują pytają o przepis.

 

Składniki:
  • 1 lub 2saszetki herbaty zwykłej lub earl grey ( ja używam lipton - jest mocna i na mój czajnik wystarcza jedna saszetka)
  • 5 goździków
  • cynamon ( ok. 1 łyżeczki ) lub kawałek kory cynamonu
  • pół torebki cukru waniliowego
  • można dodać też szczyptę imbiru ( albo ze 2 kieliszki  syropu imbirowego )
  • cytryna
  • 1,5 litra wody
Sposób przygotowania:

Do czajnika wrzucamy 1 lub 2 saszetki herbaty ( ja wrzucam jedną, bo nie lubię mocnej herbaty), wsypujemy cynamon, cukier waniliowy i dodajemy goździki. Wszystko zalewamy zagotowaną wodą. Herbata  musi się chwilę poparzyć i jest gotowa!
Do herbaty można opcjonalnie dodać szczyptę imbiru lub syrop imbirowy i cytrynę oraz cukier.


4 komentarze:

  1. Pycha :) Ja nieraz robię z przyprawą piernikowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować z przyprawą piernikową! Pewno też fajna wychodzi!:)

      Usuń
  2. pyszna rozgrzewająca herbatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna na rozgrzanie po przyjściu do domu. :)

    OdpowiedzUsuń