środa, 28 listopada 2012

Pierniczki toruńskie

Pierniczki toruńskie







   Idealny przepis na zbliżający się świąteczny czas. Pierniczki po upieczeniu można polukrować  lub dowolnie ozdobić. Zdecydowanie lepsze są jak trochę poleżakują, jak to pierniki. Zaraz po upieczeniu są mięciutkie jak gąbka i smakują bardziej jak bułka o korzennym smaku, później kruszeją i z dnia na dzień stają się lepsze.
Z podanej ilości składników wychodzi jakieś 50 - 60 pierniczków, w zależności od wielkości foremek do  wykrawania ciasteczek. Pierniczki piekłam na trzy razy na dużej blaszce.



   
 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/5 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • całe opakowanie przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki kakao
Sposób wykonania:
  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru. Rozczyn odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Z mąki, rozczynu, jajek, roztopionego masła, miodu, naparu z kawy, kakao i przyprawy do piernika wyrobić ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dosypać jeszcze troszkę mąki
  • Ciasto rozwałkować na grubość 3 minimetrów i ozdobnymi foremkami wykrawać ciasteczka
  • Pierniczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec ok 15 - 20 minut w temp 170 stopni
  • Po upieczeniu ostudzić i dowolnie udekorować
 
 

7 komentarzy:

  1. http://pepinigotunini.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html#comment-form zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękne :) Nominowałam Cię do Liebster Blog :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm ale mam ochotę na takiego pierniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam pierniczków z dodatkiem drożdży ... muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  5. O,to chyba przepis na który mam ochotę!!! Też nigdy nie piekłam pierniczków z drożdżami, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo pierniczki powinny leżakować, tzn. czy pieczenie dwa tyg przed Świętami nie jest przedwczesne?? Zależy mi na przepisie dzięki, któremu już dzisiaj mogę upiec pierniczki i cieszyć się nimi dopiero na Święta. Pozdrawiam serdecznie/Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nigdy tak długo nie poleżały, bo znikają wcześniej, ale te pierniczki mają to do siebie, że w pierwszy dzień smakują jak bułka drożdżowa z korzenną przyprawą, są bardzo puszyste i niezbyt smaczne. Dopiero z czasem nabierają smaku i stają się bardziej kruche i piernikowe:)

      Usuń