Pizza na cienkim cieście - jak z pizzerii

Pizza na cienkim cieście - jak z pizzerii




Podaję przepis na bardzo smaczne ciasto na pizzę, które robię już od kilku lat i jakoś nie ciągnie mnie do ciasta grubszego, które robiłam dawniej.
Pizzę piekę na prostokątnej blaszce, choć pizze maja zazwyczaj okrągły kształt, ale w sumie nie kształt się liczy, lecz smak. A ciasta z przepisu starcza właśnie na taką dużą blaszkę o wymiarach 30x40 cm.
Nadzienie do pizzy może być różnorodne, ja podam przepis na to, które robiłam przygotowując pizzę przedstawioną na zdjęciu.
Czasem, jak mam czas i ochotę przygotowują dwa różne nadzienia i połowę pizzy robię z jednym, a drugą połowę z drugim.
Tym razem upiekłam pizzę tradycyjną, tz. z serem, szynką, pieczarkami i oregano.


Składniki:

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Na nadzienie:
  • ok. 35- 40 dkg sera żółtego ( ja pomieszałam mozzarellę i złoty piastowski)
  • 10 średnich pieczarek
  • ok. 12 dkg szynki konserwowej
  • oregano
  • 5 dużych łyżek salsy pomidorowej ( ja dałam gotową salsę z cebulą i czosnkiem)
  • ketchup
Sposób wykonania:
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy oliwę, wsypujemy sól i cukier oraz dolewamy trochę wody. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej wody
  • Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste i miskę zostawiamy w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką
  • Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz go krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o wielkości blaszki
  • Ciasto na wałku przenosimy na blaszkę, dokładnie razem z brzegami smarujemy salsą pomidorową. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Na ser nakładamy pokrojoną w paseczki szynkę i pocięte na plasterki pieczarki
  • Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 225 stopni
  • Podajemy polane ketchupem
 
 

Komentarze

  1. Preferuję puszyste ciasto, ale w sumie pizzę zjem w każdej ilości i pod każdą postacią. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ciasto smakuje jak z pizerii?
    Tajemnica pizzy z pieca tkwi w temperaturze, piekarnik niestety nie jest tak gorący.
    Wygląda nieźle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie i dla mojego męża smakuje lepiej! Ale oczywiście to kwestia gustu! Zawsze można spróbować i się przekonać:)

      Usuń
  3. Na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto rzeczywiście wyszło cienkie, fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wydaje się być idealnej grubości - ani nie za cienkie, ani nie za grube. Umiejętne wyrobienie ciasto to zdecydowanie jest sztuka. Na pewno skorzystam z przepisu, bo pizza prezentuje się znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza wyszla mi naprawde zajebista I bardzo smaczna super przepis :)

      Usuń
  7. Jak mi wyszło to znaczy ze jest ok:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi ciasto nic nie wyroslo ale zobaczymy jaka pizza bedzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby wyrosło nalezy go postawić w ciepłym miejscu i trochę poczekać:)

      Usuń
  9. a smarujemy czymś blache?

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto mi wyroslo tak bardzo, ze szmatke przebilo:P :D na dwie tace wyszlo:D:D piecze sie :D ciekawe czy bedzie idealnee:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zawsze wychodzi, więc mam nadzieję, że Tobie też się uda i pizza będzie smakowała:)

      Usuń
  11. po zapoznaniu się z przepisem biorę się do roboty :)trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wyjęłam pizzę z piekarnika i ... porażka. Żałuję, że zastosowałam się ściśle do Twoich rad i nie posmarowałam wcześniej foremki. Połowa pizzy przywarła do spodu. Mam chyba mniej słoną sól, bo ciasto wyszło bez smaku. Zabrakło mi też porady, jak długo trzeba wcześniej nagrzewać piekarnik.Trzymałam pizzę 1/2 godziny i chyba za krótko lub w zbyt mało nagrzanym piekarniku. Ciasto upiekło się, choć jest bardzo blade od spodu. To mój debiut, więc tym bardziej jest mi przykro...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizzę wg tego przepisu piekłam wielokrotnie i zawsze wychodzi, więc widocznie coś nie tak jest z Twoim piekarnikiem. Nikt nie narzekał, wręcz przeciwnie A co do porady o nagrzewanie piekarnika, to nie jestem w stanie napisać, jak długo trzeba nagrzewać piekarnik, bo każdy nagrzewa się trochę inaczej. Logiczne jest, że nagrzewa się tak długo, aż uzyska się pożądaną temperaturę tz w tym wypadku 225 stopni. Nie jestem w stanie napisać, ile to potrwa u Ciebie:).

      Usuń
  13. Jak mówią, ćwiczenie czyni mistrza. Przy okazji dowiedziałam się, że częściowo jest to wina mojej formy o gładkim spodzie. Mojej siostrze także przywierają w niej wypieki, a dodatkowo nie rumienią się. Tak więc jestem bogatsza o to nieudane doświadczenie. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. witam drożdże lepiej rozmoczyc przed dodaniem do ciasta w wodzie lub mleku o temp. nie przekraczajacej 40st. C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście sprawdzają się równie dobrze drożdże pokruszone.

      Usuń
  15. ja taka smakoszka pizzy, a się wstyd przyznać, domowej jeszcze nie robiłam :D Ale zgłodniałam jak Cię czytałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz trzeba się zabrać za domową pizzę:)

      Usuń
  16. Z tego co widać na załączonych obrazkach to pizza wygląda bardzo smakowicie :) trzeba będzie spróbować bo jakoś nie mogłam trafić na dobra domową pizzę na cienkim spodzie :) Napewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszła jak w pizzeri . Przepyszna ja miałam inne nadzienie ale ciasto Chrupiące,Cienkie ,Bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. poprostu zajebista!!
    NIE ZAPOMNIJCIE NASMAROWAĆ BLACHY I POSYPAĆ LEKKO BUŁKĄ TARTĄ ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis SUPER ! już dwa razy zrobiłam i za każdym razem wyszło, pozdrawiam i proszę o więcej tak fajnych prostych i smacznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam więc do odwiedzin mojego bloga, bo jest tu sporo wypróbowanych, prostych i sądzę, że smacznych przepisów:)

      Usuń
  20. przepis wypróbowany, wszyscy zachwyceni. Polecam; ciasto pyszne, nasze pizze miały inne dodatki, ale to kwestia gustu. Przepis na ciasto stanowczo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Aniko,dziś zrobiłam pizzę wg Twojego przepisu,wyśmienita,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis się przydał, a pizza smakowała:) Pozdr A

      Usuń
  22. Właśnie zaczynam robić ! Ciekawe jak wyjdzie trzymajcie kciuki:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam! ja tez robilam pizze z Twojego przepisu i to nie raz. Kiedy pierwszy raz zrobilam to okazalo sie ze za malo soli ma ciasto ale to juz zalezy od kazdegom z nas ale i tak od teraz tylko z tego przepisu bede korzystala. Na stałe przepis zostaje u nas! Ciasto jest pyszne, chrupiące. W koncu trafilam na super przepis!!! dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pizza z mojego przepisu przypadła Ci do gustu. U nas tez się ja powtarza, bo jest faktycznie smaczna. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga i pozdrawiam:) A

      Usuń
  24. Pizza wyszła super !!! Ja zamiast szynki dodalam jeszcze cebule i paprykę czerwoną oraz żółtą fajne kolorki i pizza super ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pizza wyszła genialna-polecam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Naprawde super ,polecam razem z żoną i córką która uwielbia pizze ale tylko z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis, ciasto jak w pizzeri , chociaż robiłam już z kilku przepisów tan naprawdę super.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaką wielkość ma blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wymiarach blaszki piszę we stępie do posta!

      Usuń
    2. Wybacz, zmęczenie dało się we znaki i nie zauważyłam! :)
      Pizzę robię jutro :)

      Usuń
    3. U mnie chyba też się dało we znaki, bo pogubiłam w odp literę. A na jutro życzę udanego "kucharzenia" i smacznego:)

      Usuń
  29. Pizza mega dobra;-) Lepsza niż kupna;-) POLECAM!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pizza wyszla mega pyszna jak z naszej pizzerii polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuje bardzo za tak dobry przepis pizza wręcz idealna :) polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam
    Pozwolę sobie zapytać o jakby się wydawało ale chyba dosyć istotną kwestie a mianowicie, jakiej mąki Aniko używasz do pizzy bo z tego co się nasłuchałem to cały sekret w mące leży i jej odpowiednim wyrobieniu. Jeszcze nigdy nie wyrabiałam ciasta na pizzę i może to szczegół ale jakże dla mnie istotny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pizzy najlepiej nadaje się zwykła mąka pszenna, czyli ta określana jako tortowa, luksusowa, poznańska ... . Najczęściej jest to typ mąki 450. Pozdrowienia A

      Usuń
  33. Dziękuję ślicznie. Jak zrobię przelew się swoją wiedzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam pizzę to moja pierwsza w życiu wyszła przepyszna dziękuje jednej informacji mi brakowało ile czasu ma wyrastać ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrasta różnie w zależności od temperatury, ale generalnie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość

      Usuń
  35. Co robię źle że czasami wychodzi taka sucha chrupiąca z piekarńika jak tortilla czy coś?

    OdpowiedzUsuń
  36. Kochani ja jestem mistrzem w zepsuciu kazdej pizzy z kazdego przepisu:-) ale tym razem naprawde bylo super! Po wyrobieniu ciasta wlozylam go do piekarnika bez czekania az wyrośnie a po 10 minutash nalożyłam wszystkie dodatki i dalej piekłam-bylo genialne ciasto:-) dzis zrobie pizze SAMA na urodzinki córeczki!

    OdpowiedzUsuń
  37. pizza nie byla tak dobra

    OdpowiedzUsuń
  38. W piecu, żeby się udała. Dam znać....... Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciasto wychodzi rewelacyjne 😊 Moim zdaniem lepsze jak z pizzerii 😊 Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasto chrupiące i bardzo smaczne. Ja zawsze do ciasta dodaję gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie. A na wierzch to, co mam :) Prawdziwą włoską pizzę podaje się też polaną oliwą - najsmaczniejsza jest oliwa z czosnkiem i ziołami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  41. I bardzo mi się podoba w tym przepisie, że nie trzeba namaczać drożdży - zbędna robota a i tak ciasto wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz