środa, 14 listopada 2012

Zupa grysikowa z piersią z kurczaka

Zupa grysikowa

Lekka, ale sycąca zupa z mięsem z piersi  kurczaka. A specyficznego smaku nadaje jej grysik dodawany pod koniec gotowania.
Do zupy wrzucam włoszczyznę, fasolkę szparagową, pierś z kurczaka i ziemniaki, a na koniec gotowania dosypuję grysik.
Bardzo smaczna zupa, która regularnie gości na naszym stole. Szybka w przygotowaniu.




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • po garści zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • mała garsteczka zielonego groszku
  • 2 - 3 liście kapusty włoskiej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki grysiku
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania zupy
Sposób wykonania:
  • Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15 - 20 minut
  • Równocześnie w dużym garnku gotujemy 3 litry wody i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę: marchewkę, pietruszkę i seler, fasolkę szparagową i zielony groszek. Po 10 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę i poszarpaną na drobne kawałki kapustę włoską. Solimy i gotujemy kolejnych 10 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy ugotowaną w osobnym garnku kostkę z piersi kurczaka ( bez wody, w której się gotowała )
  • Wszystko chwilę razem gotujemy ( ok 5 minut ), po czym dosypujemy 4 - 5 łyżek grysiku. Dosalamy i doprawiamy pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i wsypujemy do zupy drobno pokrojony koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz