Kapusta z fasolą
Postna kapusta z fasolą jest bardzo smaczną odmianą od kapusty z grochem. Kapusta z fasolą nie jest tak popularna jak kapusta z grochem, ale obie bardzo mi smakują i przyrządzam raz jedną, raz drugą. Taka kapusta może być oczywiście jednym z dań wigilijnych, choć w moim domu przyrządza się ją od czasu do czasu także w czasie pozaświątecznym, zwłaszcza zimową porą jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do schabowego czy mielonego.
Tych, którzy nie jedli jeszcze kapusty z fasolą, zachęcam do wypróbowania tego dania.
Składniki:
Postna kapusta z fasolą jest bardzo smaczną odmianą od kapusty z grochem. Kapusta z fasolą nie jest tak popularna jak kapusta z grochem, ale obie bardzo mi smakują i przyrządzam raz jedną, raz drugą. Taka kapusta może być oczywiście jednym z dań wigilijnych, choć w moim domu przyrządza się ją od czasu do czasu także w czasie pozaświątecznym, zwłaszcza zimową porą jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do schabowego czy mielonego.
Tych, którzy nie jedli jeszcze kapusty z fasolą, zachęcam do wypróbowania tego dania.
Składniki:
- ok. 60 dkg kapusty kiszonej ( może być z marchewką)
- 25 dkg białej fasolki ( ja używam odmiany małej, a nie jaśka )
- 1 cebula
- 3 - 4 łyżki oleju
- łyżeczka majeranku
- szczypta kminku w ziarenkach
- pół łyżeczki kminku mielonego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 1 - 1,5 łyżki mąki
- Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. zagotować i jeśli woda jest za kwaśna to odlać ją i uzupełnić nową. Ponownie zagotować
- Do gotującej się kapusty dodać ziele, liść laurowy, kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka ( ok 1 godz )
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę aż do zeszklenia ( ale nie zbrązowienia ). Dodać do kapusty i chwilę razem gotować
- Dodać ugotowaną fasolę ( dzień wcześniej wieczorem fasolę przepłukać i zalać wodą. Na drugi dzień wodę z fasoli wylać i zalać ją ponownie świeżą wodą. Gotować ok 1 godziny, pod koniec gotowania posolić ) i razem gotować ok 10 minut. Część fasoli można rozgnieść widelcem, aby zagęścić płyn z kapusty
- Doprawić solą, pieprzem i majerankiem
- Na koniec mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującej się kapusty. Zamieszać i chwilkę pogotować
Dziekuje za przepis :) smakowicie wyglada !
OdpowiedzUsuńCieszę się, jeśli ktoś może skorzystać:. Pozdr
UsuńZrobilismy pierwszy raz i wyszla znakomicie,polecamy!
OdpowiedzUsuń