Kapusta z fasolą

Kapusta z fasolą




    Postna kapusta z fasolą jest bardzo smaczną odmianą od kapusty z grochem. Kapusta z fasolą nie jest tak popularna jak kapusta z grochem, ale obie bardzo mi smakują i przyrządzam raz jedną, raz drugą. Taka kapusta może być oczywiście jednym z dań wigilijnych, choć w moim domu przyrządza się ją od czasu do czasu także w czasie pozaświątecznym, zwłaszcza zimową porą jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do schabowego czy mielonego.
Tych, którzy nie jedli jeszcze kapusty z fasolą, zachęcam do wypróbowania tego dania.

 


Składniki:
  • ok. 60 dkg kapusty kiszonej ( może być z marchewką)
  • 25 dkg białej fasolki ( ja używam odmiany małej, a nie jaśka )
  • 1 cebula
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta kminku w ziarenkach
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela  angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 1 - 1,5 łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. zagotować i jeśli woda jest za kwaśna to odlać ją i uzupełnić nową. Ponownie zagotować
  • Do gotującej się kapusty dodać ziele, liść laurowy, kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka ( ok 1 godz )
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę aż do zeszklenia ( ale nie zbrązowienia ). Dodać do kapusty i chwilę razem gotować
  • Dodać ugotowaną fasolę ( dzień wcześniej wieczorem fasolę przepłukać i zalać wodą. Na drugi dzień wodę z fasoli wylać i zalać ją ponownie świeżą wodą. Gotować ok 1 godziny, pod koniec gotowania posolić ) i razem gotować ok 10 minut. Część fasoli można rozgnieść widelcem, aby zagęścić płyn z kapusty
  • Doprawić solą, pieprzem i majerankiem
  • Na koniec mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującej się kapusty. Zamieszać i chwilkę pogotować

Komentarze

  1. Dziekuje za przepis :) smakowicie wyglada !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, jeśli ktoś może skorzystać:. Pozdr

      Usuń
  2. Zrobilismy pierwszy raz i wyszla znakomicie,polecamy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz