Kluski śląskie

Kluski śląskie




    Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy, więc to sympatyczna odmiana od tradycyjnych ziemniaków podawanych zazwyczaj do drugiego dania. Do klusek śląskich pasuje podać jakiś sosik. U mnie był  do nich gulasz wieprzowy i ćwikła z chrzanem. Bardzo dobre jedzenie. Kluseczki były mięciutkie i rozpływały się w ustach! Pycha!:)



Składniki:
  • dowolna ilość ziemniaków, np 1 kg ( wyjdą ok 4 porcje )
  •  mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
Sposób wykonania: 
  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie
  • Odcedzić i bardzo dokładnie ugnieść łyżką do puree lub przecisnąć przez praskę, tak aby nie było grudek. (Można zmielić w maszynce, ale mi się nie chce wyjmować, więc ziemniaki gniotę łyżka do puree i wychodzą gładziutkie)
  • Ubite ziemniaki ostudzić, a następnie w misce lub garnku ( ja robię to w garnku, w którym gotowałam ziemniaki) wyrównać ich powierzchnię i podzielić ziemniaki na 4 równe części
  • Jedną z części wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle ile było ziemniaków). Dołożyć odłożoną część ziemniaków oraz jajko. Wyrobić gładką masę
  • Formować niewielkie kuleczki, spłaszczać lekko na dłoni i palcem robić w nich wgłębienie
  • Kluski wrzucać partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu można delikatnie przemieszać łyżką cedzakową, aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotować od wypłynięcia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową
  • Podawać z sosami

Komentarze

  1. Ojej, ale apetycznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, ale pysznie, burczy mi w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z moich ulubionych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię tak samo, u mnie je się z sosem grzybowym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz już się gotuje< a jutro zrobię kluski< wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha kluseczki.Ja podaję z zasmażaną kapustką ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają apetycznie i napewno smakowały,jutro zrobię ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiłam, pierwszy raz w życiu i rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne,smaczne nie jadłam lepszych!!!!!!!!!!!!!


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać takie komentarze i cieszę się, że przepis przypadł do gustu:). Pozdrowienia

      Usuń
  10. za 2 godzinki i ja będę się nimi zajadać:) kartofle już się gotują. Idę robić sos.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam:-) , juz czekaja na gotowanie, mam nadzieje ze beda smakowaly, poniewaz bede je serwowac wloskiej rodzinie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam nadzieję, że kluski posmakują:). Pozdrowienia

      Usuń
    2. Smakowaly, pozdrawiam ze slonecznej Italii

      Usuń
  12. Super wyglądają i przy moich "zdolnościach kulinarnych' nawet mi się udały super przepis .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepiej smakują z roladą wołową i surówką z czerwonej kapusty-śląskie danie.Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest to rolada modro kapusta i klusli polone sosem:-)a potym dziwc sie ze dupska rosną:-)pozdrowiom HEJ

      Usuń
  14. Właśnie przygotowałem wszystko i zaraz będę tworzył te smakowite a pisząc już mi ślinka leci ,Pozdrawiam i dzięki,,,

    OdpowiedzUsuń
  15. Mocno kartoflowe -.^

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie u mnie juz sie gotuja kartofelki:-) mam nadzieje ze mi wyjda jeszcze nigdy nie robilem,trzymajcie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  17. juz drugi raz robie kluseczki, sa pyszne, super przepis :) pozd.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki Ci za ten przepis. Dziś bede robić je pierwszy raz e życiu

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam pierwszy raz- smaczne ale kopytka są leprze

    OdpowiedzUsuń
  20. mój ukochany synek uwielbia te kluchy z sosem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W restauracji ASTORIA, po wejściu na Śnieżkę mąż zamówił danie z takimi kluseczkami.Było bardzo smaczne. Szukałam przepisu, ale ten jest SUPER. Te kluseczki są SUPER OK.

      Usuń
    2. Cieszę się, że kluseczki smakowały:)

      Usuń
  21. Ja robię bez jajka ale za to z odrobiną mleka. Tak mnie nauczyli na Śląsku.

    OdpowiedzUsuń
  22. od kiedy do klusek śląskich dodaje się jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję od momentu, kiedy zaczęłam je robić;-)

      Usuń
  23. Dokladnie taki przepis mam . Szybko sie robi i smaczne . Wlasnie mam na dzisiejszy obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  24. Je to bym mogła jeść pod każdą postacią, uwielbiam tak bardzo :D Dobrze, że moje dzieci też je lubią :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz