Schab pieczony faszerowany śliwkami

Pieczony schab faszerowany śliwkami



 
    Schab nadziewany suszonymi śliwkami to pyszne danie, które nie wymaga zbyt dużo pracy i przygotowań. Jest to danie eleganckie, które można zaserwować również od święta czy przygotować go dla gości.
Pieczony schab ze śliwkami jest pyszny na ciepło, ale również na zimno serwowany jako wędlina.
   Słodka śliwka świetnie komponuje się smakowo z pieczonym schabem. Można dać śliwki wędzone kupowane na bazarze, oczywiście bez pestek, albo kupowane w supermarkecie śliwki kalifornijskie. Tych ostatnich nie trzeba wcześniej namaczać.
Schab piekę w rękawie, bo nie wysycha i nie brudzi naczyń
   Schab pieczony ze śliwkami zaserwowałam z kluskami śląskimi i z sosem pieczeniowym. A jako surówkę podałam modrą kapustę. Na drugi dzień schab zjedliśmy do chleba jako wędlinę.

 



Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu bez kości
  • ok 20 dkg suszonych śliwek
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka ( ok łyżeczki )
  • rękaw do pieczenia
Sposób wykonania:
  • Kawałek schabu umyć, osuszyć i wzdłuż mięsa ostrym długim nożem o szpiczastym zakończeniu wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok 2,5 - 3 cm ( wszystko w zależności od tego, jak szeroki jest kawałek mięsa )
  • W wyciętą  kieszeń wsypujemy ok półtorej łyżeczki soli i rozcieramy od środka, a następnie napychamy suszonymi śliwkami. Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie
  • Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem,  zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem
  • Odcinamy odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab. Zamykamy klipsami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja wkładam schab dodatkowo do żaroodpornej formy. W 200 stopniach schab pieczemy ok. pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Po upieczeniu można go pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut
 Proponuję też:







Komentarze

  1. cudowny! wspaniale gotujesz i pieczesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj żeby zrobić taką kieszeń , to też trzeba się nagimnastykować. Przyznam się ze nie robiłam takiego schabiku. Ogólnie nie przepadam za mięsem na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się tak wydawało, że schab i śliwki jakoś tak nie za bardzo pasują do siebie, ale odkąd spróbowałam, to zmieniłam zdanie:)

      Usuń
  3. Za niedlugo opowiem co sądzę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Robiłem dwa razy i za każdym razem rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam przepisu tutaj przes Swiętami.. :) teraz robię kolejny raz i zawsze niebo w gębie . Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów, a co najważniejsze, że przypadają Ci do gustu:) Pozdrowienia A

      Usuń
  6. Rewelacja mało roboty a smak cudowny

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś zrobiłem takowy :) jutro będę smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie z mamą działamy... ciekawa jestem efektu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj postanowiłam zrobić ten schab i wyszedł przepyszny! Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis=)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy śliwki suszone kresto trzeba namaczac?? A te suszone na wage??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz