środa, 30 stycznia 2013

Brokuły z tartą bułką

Brokuły z tartą bułką
 





Brokuły z tartą bułą to pyszny dodatek do drugiego dania lub serwowany solo np na kolację. Zaletą tak przygotowanych brokułów jest to , że jest to danie bardzo zdrowe, a ponadto szybkie w przygotowaniu. Dziś podałam brokuły do gulaszu z warzywami i kopytek. Wszystko doskonale się komponowało i obiad był bardzo smaczny.
Brokuły są niskokaloryczne, choć z bułą tartą uprażoną na maśle już niekoniecznie:), ale mają też sporo innych zalet korzystnych dla naszego zdrowia. Mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, a o ich właściwościach zdrowotnych można by pisać i pisać.

 

Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • ok 5 łyżek tartej bułki
Sposób wykonania:
  • Brokuł podzielić na różyczki, a następnie przemyć na durszlaku zimną wodą
  • Różyczki brokuła wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok  5 - 7 minut ( dłużej gotowane brokuły szybko tracą jędrność i stają się bardzo miękkie, a po odcedzeniu stają się bezkształtną masą - dlatego należy pilnować czasu gotowania )
  • Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego tartą bułkę. Chwilę razem posmażyć, aż bułka ładnie się zrumieni
  • Odcedzone i ułożone na półmisku brokuły polać przygotowaną bułką
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielną przekąskę

5 komentarzy:

  1. ale bym zjadła takiego kluseczka :), całe danie wygląda pysznie i jestem pewna tak smakuje, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły , mogę je jesć tylko jako drugie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda ochydnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale za to smakuje wyśmienicie!:-)

      Usuń
    2. Sam wygląd tak bym nie obrzydził ,że mogło by smakować cudownie ale bym nie ruszył. Zupa z Kluskami .

      Usuń