piątek, 18 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką





Ciasto drożdżowe zawsze przywodzi mi w pamięci smaki i zapachy dzieciństwa. Takie z serem zawsze było moim ulubionym ciastem. Nie wiem czy ciasto drożdżowe mama robiła według tego przepisu, ale wg mnie to bardzo dobry przepis. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo smaczne, a całość nie za słodka, bo ja nie dodaję do niego jakiś dużych ilości cukru. I tak mamy go na co dzień bardzo dużo, więc ciast nigdy zbytnio nie dosładzam. Cukru daję zawsze trochę mniej niż w oryginalnym przepisie. Tu podaję już takie proporcje, jakich użyłam piekąc to ciasto.
Dziś zrobiłam ciasto z mrożonymi borówkami, ale można też zastosować inne owoce np borówkę amerykańską. 
Ciasto to piekę często w sezonie, gdy mamy świeże owoce, ale z mrożonymi jest nie gorsze.


Składniki:

Na ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 8 dkg cukru
  • 1 całe jajko
  • 120 ml mleka
  • 12 dkg masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na masę serową:
  • 45 - 50 dkg gotowego sera na serniki
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
  • 8 dkg masła
  • 8 dkg cukru
  • 16 dkg mąki
Dodatkowo: szklanka borówek lub innych owoców 

Sposób wykonania:
  • Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką
  • Masło stopić i przestudzić
  • Mleko lekko podgrzać
  • Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia
  • W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować masę serową: ser dokładnie połączyć z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem
  • Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę
  • Przygotować owoce: umyć, przebrać i osuszyć na papierowych ręcznikach
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekać ok. 15 minut aż trochę podrośnie
  • Po tym czasie na ciasto wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić. Masę posypać owocami, a następnie kruszonką
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 45 - 50 minut
 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, ale jestem leniuszek i nie chce mi się ich wyrabiać.

    OdpowiedzUsuń