niedziela, 20 stycznia 2013

Pieczone udko z kurczaka w marynacie

Pieczone udko z kurczaka w marynacie



 


    Bardzo lubię pieczone udka z kurczaka, więc przyrządzam je od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam zbytnio dużo czasu na gotowanie obiadu. Przyrządza się je szybko i potem wkłada tylko do piekarnika i danie "robi się" samo:). Do drobiu pasuje mi najbardziej ryż, więc dogotowuję do udek właśnie ryż. Smaczny i ładny wychodzi gotowany z kurkumą, a przepis na niego znajduje się TUTAJ. Do tego jakaś szybka surówka i suty obiad gotowy.
Udka wcześniej należy zamarynować i obtoczone marynatą wstawić na jakiś czas do lodówki. Marynatę przygotowuję z różnych przypraw i dorzucam do niej kilka łyżek suszonych pomidorów.



Składniki: ( na 3 porcje )
  • 3 udka bądź ćwiartki z kurczaka
Na marynatę:
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany ( pół łyżeczki )
  • sól
  • papryka słodka ( pół łyżeczki )
  • papryka ostra ( pół łyżeczki )
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • szczypta curry
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
Sposób wykonania:
  • Udka umyć, oczyścić i osuszyć. Odciąć zbędny tłuszcz
  • Przygotować marynatę : oliwę zmieszać z przyprawami i suszonymi pomidorami
  • Udka natrzeć marynatą i w misce przykrytej folią spożywczą wstawić  na około 1 - 1,5 godziny do lodówki
  • Po tym czasie udka wyjąc z lodówki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą
  • Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut
  • Jeśli pomidory z marynaty zaczną zbyt ciemnieć można pod koniec pieczenia zakryć naczynie z mięsem folią aluminiową
  • Podawać z surówka i ryżem 
Przed pieczeniem:
 


2 komentarze:

  1. ja też lubię udka z kurczaka,a podane z ryżem i suróweczką to już poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swojsko i smacznie! Piękne te kuleczki ryżowe!;)

    OdpowiedzUsuń