Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty





Surówka z czerwonej albo jeśli ktoś woli z modrej kapusty jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs czy ryby. Przyrządzenie jej też nie sprawia wielkiej trudności, choć zapewne trzeba popracować przy niej trochę więcej niż przy innych szybkich surówkach. Kapustę najpierw należy poszatkować, a potem chwilę pogotować. Do tego drobno posiekać cebulę i zetrzeć jabłko. Doprawić i surówka gotowa. Pyszna w dzień pierwszy, ale na drugi nie wiem, czy nie jeszcze lepsza!

 

Składniki:
  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 niezbyt duża cebula
  • łyżka oliwy
  • cukier ( ok pół łyżeczki )
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
 Sposób przygotowania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kilka części, pozbawiamy twardych części i drobno szatkujemy
  • Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Delikatnie solimy. Gotujemy ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś woli bardziej chrupką kapustę należy gotować krócej
  • W czasie, gdy kapusta się gotuje drobno siekamy cebulę. Umieszczamy ja w misce, w której będziemy mieszać surówkę. Posypujemy delikatnie solą i cukrem( cebula zmięknie ). Mieszamy
  • Kapustę dokładnie odcedzamy i gorącą przekładamy do miski z cebulą. Pozostawiamy chwilę nie mieszając. Cebula pod wpływem ciepła dodatkowo zmięknie
  • Po kilku minutach surówkę mieszamy z cebulą, ścieramy do niej obrane ze skórki jabłko (na tarce o grubych oczkach). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy - pod wpływem soku surówka zmieni kolor.
  • Surówkę doprawiamy do smaku łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły"
  • Surówka z modrej kapusty jest smaczna zaraz po zrobieniu, ale nie gorzej smakuje też na drugi dzień

Komentarze

  1. chciałabym kiedyś spróbować takiej suróweczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobię i zaproszę Cię na obiadzik

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu na forach kulinarnych wszystkie laski wypowiadają się w myśl zasady "zdrabniamy jak możemy"?? obiadzik, suróweczka, kapusteczka... rzyg.

    OdpowiedzUsuń
  4. moja surówka ma gorzki smak... dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj gotować kapustę pierwszych kilka minut bez przykrycia aby odparowały olejki eteryczne które mogą powodować gorzki smak warzym to samo dotyczy kalafiorów

      Usuń
  5. najczęstsza przyczyny to konserwanty w warzywach. Pamiętam jak ciocia z Niemiec zdziwiła się, że w Polsce nie mamy gorzkich kalafiorów. Po prosto jedli samą chemię. Myślę, że nie da się w kuchni niechcący zrobić gorzkich warzyw. Trzeba po prostu naszpikować je trucizną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na obcej ziemi kalafior gorzko smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zjedliśmy do obiadu tą surówke. Musze przyznać ,że bardzo dobra. Wrzucam przepis do ulubionch :).Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja wersja to kapusta ,ogórek kiszony ,czosnek .sok z cytryny,sól oliwa z oliwek i pieprz.
    Nie robiłam tej surówki z cebulą i jabłkiem -czas więc spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wypróbuję Twoją wersję. Pociąga mnie zwłaszcza ten ogórek kiszony! Na pewno będzie pyszna:)

      Usuń
  9. jest super a jak dasz papryke to jest jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro sroda popielcowa i wlasnie podam surowke z kapusty z ziemniakami z koperkiem i jajo sadzone!!

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest najlepsza surówka z czerwonej-robie taka słodko-kwasną.Jak nie lubisz cebuli daj pora lub pomiń. Tak samo robię z surowej -białej-po posiekaniu troche ją solę ,ugniatam i starta na grubych oczkach marchewka,1-2 jabłka cukier sok z cytryny,lub ocet winny ,lub ocet spirytusowy ,lub majonez,pieprz doprawić do smaku.ew.cebula lub por

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz