Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona






Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić.
Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.

Składniki:
  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g masła2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 25 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
  • 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze  wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
  • 50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki
  • Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą
  • Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia
  • Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
 

Komentarze

  1. A JA WŁAŚNIE ZABIERAM SIĘ DO PIECZENIA TEJ PIĘKNEJ BABECZKI:) MAM TYLKO NADZIEJE ,ŻE MI WYJDZIE RÓWNIE ŁADNA :))POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie piękna:) Ja równiez życzę pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Biorę się za robienie baby z Twojego przepisu Trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  3. mam nadzieje ze jest tak smaczna jak ladna

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy przepis na babę drożdżową! Robię taką babę od kilku lat, do tej pory nie trafiłam na lepszy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo i tak wygląda na najsmaczniejszą wśród innych dlatego ją wybrałam do upieczenia na tą Wielkanoc.Mam nadzieję,że się nie zawiodę.Robię również pączki zaparzane czego nauczyłam się od babci i są pyszne.Myślę,że i baba będzie taka również.Wesołego Alleluja ! Halusia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz