Babka piaskowa marmurkowa

Babka piaskowa marmurkowa





Tradycyjna babka piaskowa, która pojawia się w domu z okazji Świąt Wielkanocnych. Do części ciasta dodaję kakao, więc babka jest dwukolorowa. Do upieczenia tej babki użyłam formy z tuleją o górnej średnicy 23 cm.
Mąż zakupił mi niedawno robot kuchenny, dzięki któremu ciasto robi się samo. Stacjonarny mikser pracuje sam, a ja w tym czasie zajmuję się czymś innym. Żeby przyrządzić takie ciasto do misy wsypuję wszystkie składniki na raz, włączam na chwilę na niskie obroty, a gdy składniki się zmieszają włączam najwyższe obroty i po kilku minutach ciasto jest gotowe. Piękna sprawa. Tak więc ciasto utarło się samo. Ja tylko włożyłam go do piekarnika, no a potem zajadaliśmy się babeczką.
Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Ja wybrałam tą pierwszą wersję dlatego, że szybsza. Na święta zapewne obleję polewą czekoladową.
A przepis na inną przepyszną babkę marmurkową kawowo-karmelową znajduje się TUTAJ.

Składniki:
  • 30 dkg mąki
  • 3 duże jajka
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg masła lub margaryny plus 2 dkg do wysmarowania formy
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • pół proszku do pieczenia
  • bułka tarta 

    Sposób wykonania:
    • Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.
    • Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać esencje migdałową, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać.
    • Do wysmarowanej masłem i dokładnie obsypanej tartą bułką formy, przełożyć 2/3 ciasta.
    • Do pozostałej części ciasta dosypać kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy na ciasto jasne.
    • Piec około 45 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy.
    • Ostudzoną babkę można pokryć polewą kakaową, lub posypać cukrem pudrem.
     

    Komentarze

    1. Wygląda pysznie, choć osobiście wolę babki z cukrem :)

      Pozdrawiam i zapraszam także do mnie: www.kulinarnyblog.pl

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń
    3. Nie wyobrażam sobie świąt bez babek.
      Ta wygląda pięknie taka prosta i pyszna.

      OdpowiedzUsuń
    4. i taką babkę lubię maczać w kawie....

      OdpowiedzUsuń
    5. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

      OdpowiedzUsuń
    6. Super sie prezentuje bede musial sprobować tym bardziej ze ola lubi takie ciasto :) wiec bedzie niespodzianka

      OdpowiedzUsuń
    7. Pycha ta babeczka super pszepis ;) Kamila

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz