Kiszenie żuru czyli przepis na zakwas do żurku

Kiszenie żuru czyli przepis na zakwas do żurku


  Zakwas na żur należy nastawić kilka dni przed Świętami, bo potrzebuje on kilka dni, aby dobrze się zakisić. A potem gotujemy świąteczny żurek:). Koniecznym składnikiem, gwarantującym doskonałą jakość żurku, jest żytnia mąka. Przygotowanie zakwasu to bardzo prosta sprawa, prostsza niż by się mogło wydawać. Ja przyrządzam go z mąki żytniej albo z żytniej razowej. Wychodzi pyszny zakwas, a potem można delektować się żurkiem.
Do kiszenia dodaję też 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny, zresztą tak samo jak żurek na nim sporządzony. Jeszcze czas, więc można zabrać się jeszcze dziś za kiszenie żuru i na Święta będzie jak znalazł pyszny domowej roboty zakwas! Potrzebujemy 3 - 4 dni, aby zakwas był gotowy.


Składniki:
  • 150 g mąki żytniej
  • 1 litr ciepłej przegotowanej wody
  • skórka z jednej kromki razowego chleba
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
  •  Odmierzyć 150 g mąki żytniej i wsypać do naczynia ( najlepiej do glinianego garnka ), w którym będziemy  kisić żur ( jeśli takowego nie mamy może być po prostu słój)
  • Mąkę zalać litrem ciepłej przegotowanej wody i całość roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek
  • Dodać dwa przełamane liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 przecięte na pół ząbki czosnku
  • Dodać skórkę z jednej kromki razowego chleba
  • Całość przykryć gazą, obwiązać i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Ja dodatkowo owijam naczynie ściereczkami kuchennymi albo ręcznikiem
  • Po 3 - 4  dniach zakwas na żur będzie gotowy. Delikatnie wyciągamy skórkę z chleba, a następnie całość cedzimy i przelewamy do butelek lub słoika
  • Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach lub słoiczkach. Po odstaniu zakwas rozwarstwi się. Na dole zbierze się mąka, a u góry płyn
Na moim blogu polecam też przepisy na żurki:



Komentarze

  1. kiedyś muszę wypróbować i zrobić sama, w tym roku kupiłam, wybieram jednak zawsze w szklanej butelce i domowej receptury

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, to na następne święta, ale zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam zakwas z płatków owsianych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to się robi?

      Usuń
    2. Jestem w trakcie robienie zakwasu wg twojego przepisu za pare dni napisze jaki wyszedl zurek

      Usuń
    3. OK. Czekam więc na wieści!

      Usuń
  4. ja dpodaje jeszcze korzen chrzanu jesli mam i wychodzi pysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz