środa, 20 marca 2013

Pizza domowa

Pizza domowa






Pizza domowa pojawia się na naszym stole od kilku już lat. Przepis na tą pizzę dostałam od znajomej i wcale nie mam ochoty próbować innego, bo ciasto wychodzi pulchne i pyszne. Przepis sprawdzony wielokrotnie. Ciasto wychodzi dość grube, mimo, że pizzę piekę na dużej blaszce. Zawsze ładnie wyrasta.
Na pizzę wrzucam różne rzeczy, co akurat mam pod ręką. Wczoraj zrobiłam ją w dwóch smakach. na połowę wrzuciłam tradycyjne nadzienie, tz. ser, pieczarki i szynkę, a na druga połowę boczek , pokrojony w plasterki kabanos i pieczarki. Jedna i druga wersja była smaczna.
Surowe ciasto też bardzo ładnie rośnie znacznie powiększając swoją objętość w dość krótkim czasie.

 

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 4 dkg drożdży
  • szklanka płynu : pół szklanki mleka + pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju
  • sól
  • łyżeczka cukru
Przykłady składników na farsz:

I
  • 40 dkg sera  mozzarella lub innego miękkiego sera żółtego
  • 10 - 15 dkg szynki ( ja zazwyczaj daję konserwową )
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano
II
  • 50 dkg sera mozzarella
  • 10 - 15 dkg chudego boczki
  • laska kabanosu wieprzowego
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano
 Sposób wykonania:
  • Pół szklanki letniego mleka zmieszać z połową szklanki ciepłej wody
  • Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 szklanki przygotowanego płynu. Lekko zamieszać i posypać 2 - 3 łyżkami mąki
  • Jak zaczyn nieco podrośnie dodać go do przesianej do miski mąki. Wlać resztę mleka z wodą, wbić jajko, dodać pół płaskiej łyżeczki soli i wyrobić. Gdyby było za rzadkie dodać nieco mąki. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły tłuszcz i jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto powinno odchodzić od ręki
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie po 20 - 30 minutach "wylewa" się z miski
  • W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować składniki na wierzch pizzy: pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki, szynkę ( ja kupuje w plasterkach ) pokroić w mniejsze kawałki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Jak ciasto wyrośnie przełożyć go na stolnicę, jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość blachy, na której będziemy piec pizzę ( ja piekę na największej, jaką mam, a ciasto i tak jest dość wysokie ).
  • Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Posmarować równomiernie przecierem pomidorowym, posypać startym serem zostawiając trochę na posypanie wierzchu ( ok 1/5 całego sera ). Na ser nałożyć szynkę i pokrojone plasterki pieczarek. Posypać resztą sera i oprószyć oregano
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 45 -50 minut sprawdzając co jakiś czas, czy wierzch zbyt się nie rumieni

27 komentarzy:

  1. Nie ma jak to domowa pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowej pizzy nic nie zastąpi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie, ale ja wolę na cienszym cieście, np http://mammadeli.wordpress.com/2013/05/18/domowa-pizza/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis! Ja zrobiłam pizzę z połowy ciasta, a resztę włożyłam do zamrażalki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pieczarki z cebula smażę

    OdpowiedzUsuń
  6. 400 gramów drożdży????? to chyba jakiś błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę błędu! 4 dkg drożdży to 40 g a nie 400!

      Usuń
    2. aleś urwała :D haha na matmie się ściągało, co nie?

      Usuń
  7. pizza latwa szybka pyszna.wlasnie zajadam.polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto grube, puszyste, super polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. co za głupota pouczać innych będąc w błędzie. To jest tak oczywiste, że 4 dkg to 40 g,

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm.. Pyszna! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Superprzepis. Upiekłam dzisiaj dwie blachy i pizza wyszła naprawdę super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo.Cieszę się, że pizza smakowała:) Pozdr A

      Usuń
  12. Super pizza:) pierwszy raz robiłam. w 100% POLECAM przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam
    a mi niestety nie wyszła pizza wg tego przepisu, bo ciasto było sztywne, twarde a dodatki mało soczyste. Czy powodem tego mogło być użycie koncentratu pomidorowego zamiast przecieru pomidorowego? Czy typ maki i poziom pieczenia w piekarniku mogły mieć znaczenie?-piekłam z mąki pszennej typ 480 -Szymanowskiej na srodkowej wysuwnej półce piekarnika. Prosze o wszelkie sugestie.
    pzdr Aga P

    OdpowiedzUsuń
  14. WITAM
    Czy ta ilość ciasta wykorzystujecie na pokrycie 1 blachy z wyposażenia piekarnika czy 2?Czyli jaka powinna być grubość surowego ciasta, by nie powstała bułka?
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  15. witam
    gdzie umieszczacie wyrobione ciasto, by wyrosło? wiem, ze należy postawić w ciepłym miejscu, ale mam obawy ,by stojąc sobie w kuchni na blacie urosło, wiec najpierw podgrzewam piekarnik do ok.40 stopni, wyłączam go i umieszczam tam ciasto do wyrośnięcia, ale jednak słabo rośnie.
    proszę o sugestie, gdzie najlepiej postawić ciasto lub drożdze do rośniecia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pozostawiam ciasto na kuchence elektryczno gazowej w misce przykrytej szmatką i gotuję sobie na palniku obok np. herbate, zupe

      Usuń
  16. Super przepis,pizza przepyszna ! Ciasto cud miód malina :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza wyszła rewelacyjna, choć tak naprawdę to z przepisu wyszły mi 2 pizze, a rodzinka podwójne zadowolona :D zdecydowanie przepis wędruje do ulubionych :D dziekuje i pozdrawiam monika

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam dziś zrobiłam na kolację tę pizzę,przepis wspaniały smakowała rewelacyjnie,też dodałam do ulubionych na pewno będzie często na mym stole pozdrawiam serdecznie Krystyna.:)

    OdpowiedzUsuń
  19. super przepis pizza wyszła pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię podobnie ale farsz (kiełbasa, pieczarki, cebula) najpierw podsmażam a ser wrzucam 10-15 minut przed końcem wtedy się miło ciągnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam ! Lubie wszystkei domowe fastFoody, ale pizz sie boje. Już czy to ja i zwagierka jak robimy, zawsze ten posmak drożdzy czuje. Nie lubie tego. A jak jest w Twojej pizzy ?? Boję sie zaryzykować że zrobię i wyrzuce bo drożdze będą przebijac cały smak pizzzy .....

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Czy czas pieczenia nie jest zbyt długi?

    OdpowiedzUsuń