środa, 27 marca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo



 

Wczoraj przygotowałam na obiad zapiekankę z ziemniaków, oczywiście wzbogaconą o inne produkty. Zapiekanka była bardzo smaczna i sycąca.
Moją zapiekankę wzbogaciłam pieczarkami, pieczonym boczkiem, wiejską kiełbasą, przysmażoną cebulką i jajkiem na twardo. A całość posypałam żółtym serem i polałam ketchupem.
Taką zapiekankę można dowolnie modyfikować. Można robić kilka warstw ziemniaków - u mnie były tylko dwie: na spodzie i jako ostatnia warstwa posypana serem.Do zapiekanki najlepiej użyć  mączystych kartofli, których smak jest podstawą dobrej zapiekanki. 
Tej zapiekance smaku nadaje też to, że ziemniaki są dodatkowo podsmażane. Gdyby użyć takich prosto z wody zapiekanka straciłaby swój charakter, ale miałaby zapewne trochę mniej kalorii:)







Składniki na 3 - 4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków  (dość dużych )
  • 3 średnie cebule
  • 15 - 20 dkg chudego pieczonego boczku
  • 50 dkg pieczarek
  • 30 - 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 15 dkg sera żółtego ( ja użyłam podlaskiego )
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki ketchupu 
  • olej do smażenia ziemniaków i do pieczarek
Sposób przygotowania: 
  • Ziemniaki  obrać i pokroić na połówki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę pokrojoną w półkrążki (cebula ma być miękka)
  • Cebulę zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć ziemniaki pokrojone w krążki. Należy ostrożnie je odwracać, bo mączyste ziemniaki lubią się kruszyć
  • W międzyczasie przygotować pieczarki: umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni lekko je soląc i dodając pieprzu. Smażyć do momentu odparowania wody 
  • Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na patelni, aby puściła trochę tłuszczu
  • Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia żaroodopornego. Na nie wyłożyć podsmażoną cebulę, pokrojony w plasterki boczek ( wcześniej lekko podsmażony), podsmażoną kiełbasę, jajka pokrojone w krążki i pieczarki. Na tych składnikach znów ułożyć warstwę ziemniaków podsmażonych na oleju. 
  • Wszystko posypać startym żółtym serem i pokropić ketchupem (wg uznania). Ketchup rozetrzeć na serze
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut do roztopienia sera




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie zapiekanki i sama robię dość często, połączenie ziemniaki - boczek - jajko, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem smaczna ta zapiekanka,ja robiłam ostatnio z świeżym łososiem z Lidla,z ziemniaczkami,wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię zapiekanke bez cebuli sera i pieczarek :) u mnie są ziemniaki, boczek, jajka i jakaś wędlina lub kiełbasa :) a najlepiej smakuje odsmażane później na patelni

    OdpowiedzUsuń
  4. Było bardzo smaczne ;D Ale jednak też znajdowało się tam dużo tłuszczu i to mi jednak przeszkadzało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nie robię jej zbyt często. A w tego typu daniu nie da sie uniknąć tłuszczu. Ja żeby go zminimalizować kupuję b chudy boczek, a do podsmażania uzywam oleju w niezbyt dużej ilości. Boczek i kiełbasę wcześniej podsmażam, aby wytopić z nich nadmiar tłuszczu. Ser żółty - tu juz nic sie nie da oszukać! Ale robię, co mogę, żeby tłuszczu było jak najmniej:). A jak podzielimy taką zapiekankę na kilka osób to myślę, że od jednej porcji nie przybędzie nam od razu centymetrów w obwodzie :). Pozdrawiam

      Usuń
  5. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń