czwartek, 21 marca 2013

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek


 
Zupa krem z pieczarek należy do nielicznych zup kremów, które lubię i gotuję. Bo w zasadzie wolę zupy, z których można coś wyłowić, a z kremu można wyłowić co najwyżej groszek ptysiowy albo czipsy pieczarkowe, które podaję właśnie do kremu pieczarkowego. 
Krem pieczarkowy jest sycący i aromatyczny, o ile nie "zabijemy" zapachu pieczarek innymi aromatycznymi warzywami. Dlatego z korzeniem selera i pietruszki należy być bardzo ostrożnym.
Do mojego kremu podaję groszek ptysiowy oraz smażę na suchej patelni cienkie plasterki pieczarek pocięte razem z nóżką, a całość posypuję świeżą natkę pietruszki.

 

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 niezbyt duża marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • duża łyżka masła

Sposób wykonania:
  • Obrane i oczyszczone: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody.
  • Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu.
  • Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek. Można posypać natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Ja nie przepadam za pieczarkami ale zupy cream często robię. A z pieczarkami to moim domownikom pewnie by smakowało :) Super to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kiedyś zrobić taką zupę krem, choć moi domownicy nie specjalnie lubią kremy, fajny pomysł z pieczarkowymi czipsami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę pieczarkową, szczególnie w postaci kremu i z groszkiem ptysiowym:) Pozdrawiam kucharzystów;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowo podane, swoją drogą, chętnie spróbowałabym groszku ptysiowego, bo jakoś do tej pory się z nim mijałam. ;)
    Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja podaję tą zupę z grzankami z tradycyjnego chleba żytniego na zakwasie. Jest bardziej wytrawna niż z groszkiem ptysiowym.

    OdpowiedzUsuń
  7. mi wyszła naprawde pyszna polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, jak najbardziej polecam. Calej rodzince smakowalo.

    OdpowiedzUsuń