poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Klasyczny keks angielski

Klasyczny keks angielski



 
Keks zwany też cwibakiem, to moje ulubione ciasto. Piekę różne rodzaje keksów. Dziś przyszła kolej na klasyczny keks angielski. Przepis jest na dużą podłużna formę keksową, którą wykładam papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu łatwo wyciąga się z papierem z formy na kratkę. Chwytamy za końce papieru i wyjmujemy całe ciasto bez uszczerbku. Studzimy na kratce kuchennej.
Keks ma to do siebie, że zawiera różne bakalie. Ja wrzucam te ulubione: figi, daktyle, kandyzowaną papaję i ananasa, rodzynki. Ale tu jest spora dowolność. Każdy wrzuca to, co lubi, albo to, co ma akurat pod ręką. Może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, trochę orzechów czy migdały.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto robi się łatwo i zawsze wychodzi. I nic to, że lubi pęknąć, bo nie wpływa to w żadnym razie na jego smak.

 


Składniki:
  • 25 dkg masła ( można dać część masła i część margaryny )
  • szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 500 g mąki tortowej + 2 łyżki do obsypania bakali
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 - 450 g bakali : figi, daktyle ( pokrojone na małe kawałki ), rodzynki, kandyzowana papaja i ananas, płatki migdałowe - bakalie stosujemy wg własnych upodobań smakowych. Można dodać zamiast papai czy ananasa - suszone morele i skórkę pomarańczową czy cytrynową
  • pół małego kieliszka rumu
Sposób wykonania:
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, a następnie dodajemy - po jednym - całe jajka
  • Gdy składniki będą połączone dodajemy do masy maślano - jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ucieramy. Dolewamy rum i dalej ucieramy
  • Po uzyskaniu gładkiej konsystencji ciasta dodajemy bakalie wcześniej obtoczone w mące. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, tak, aby bakalie równomiernie rozłożyły się w cieście
  • Przekładamy do długiej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 1 godziny

4 komentarze:

  1. Hmm ja zawsze z keksa wydłubuje bakalie:) Wolę samo ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam bakalie, zwłaszcza daktyle i figi, ale inne też:)

      Usuń
    2. A długa forma to ile ma cm?

      Usuń