Kotleciki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem

Kotleciki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem




Wczoraj na obiad przygotowałam kotlety drobiowe, trochę inne niż tradycyjne panierowane, ale równie smaczne.
Doskonale komponują się z ryżem, który tym razem pomieszałam z resztą pieczarek, które zostały mi z kotlecików. Ale doskonale pasują też do młodych ziemniaków, które już pojawiły się w sprzedaży. Do tego koperek i pyszne danie gotowe.


Składniki: ( na 3 porcje )
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 30 - 40 dkg pieczarek
  • ok 8 plasterków sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka ( ja używam złocistej )
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Pierś myjemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu, a następnie kroimy w dość duże kawałki ( jedną pierś kroiłam na 3 - 4 części )
  • Kawałki kurczaka delikatnie rozbijamy, a następnie posypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka ( należy uważać z ilością, bo przyprawa jest słona i pikantna )
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią kotleciki. Smażymy  na delikatnym ogniu po kilka minut z każdej strony
  • Bitki zdejmujemy z patelni, nakładamy na nie wcześniej przygotowane pieczarki ( pokrojone na półplasterki, podsmażone na oleju aż do odparowania z nich wody, delikatnie posolone i doprawione pieprzem)
  • Na bitki z pieczarkami kładziemy po plasterku żółtego sera (bitki nie są duże, więc plasterek składam zwykle na pół ) i zapiekamy w specjalnym piecyku,w piekarniku lub mikrofali, aż do momentu roztopienia się sera. Tym razem postawioną na ogniu patelnię z kotlecikami przykryłam na chwilę przykrywką i ser się stopił

Komentarze

Prześlij komentarz