Ryż do obiadu z kurkumą i papryką

Ryż do obiadu z kurkumą i papryką





Do drugiego dania często przygotowuję ryż. Przyrządzam go na kilka różnych sposobów. Tym razem ugotowałam ryż z papryką i odrobiną kurkumy. Taki ryż jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Najlepiej smakuje do drobiu. Tym razem podałam go z kotletem de volaille. A przepisy na inne rodzaje ryżu, który w szybki i prosty sposób można przygotować jako dodatek do mięsa, znajdują się TUTAJ i TUTAJ.

 

 

Składniki:
  • 200 g ryżu ( ja daję ryż z 2 torebek po 100 g )
  • 1 nieduża cebula
  • po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • oliwa lub olej ( 2 łyżki )
  •  szczypta kurkumy
  • sól
Sposób przygotowania:
  • Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju ( danie najlepiej przygotowywać na głębokiej patelni typu wok )
  • Gdy cebula jest już zeszklona wrzucić na patelnię ryż i stale mieszając smażyć go razem z cebulą 2 - 3 minuty, aż lekko się zeszkli, a następnie dodać kurkumę ( nada mu ładnego koloru i nie zmieni znacząco smaku ryżu ) i mieszać, aż ryż zrobi się jednolicie żółty. Wówczas dodać drobno pokrojoną paprykę i wymieszać
  • Przygotować dwie szklanki gorącego bulionu lub gorącej wody i zalać ryż z warzywami - początkowo tylko połową przygotowanego płynu. Delikatnie posolić ( jeśli zalewamy słonym bulionem to nie trzeba ryżu dosalać ) i zamieszać. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Gdy płyn zacznie odparowywać dolać kolejną szklankę i gotować do miękkości ryżu. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać
  • Ryż najlepiej smakuje z drobiem
! UWAGA na kurkumę - trudno schodzą z niej plamy na ubraniach czy ścierkach kuchennych!

Komentarze

Prześlij komentarz