Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka







Pieczona pierś z indyka to bardzo smaczne danie mięsne. Mięso dietetyczne, więc warto od czasu do czasu przyrządzić taką pieczeń w domu. W innym poście na moim blogu znajdziecie przepis na pieczoną pierś indyka faszerowaną pieczarkami ( KLIK ).
Pieczona pierś z indyka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zazwyczaj w pierwszy dzień podaję ją na ciepło do jakiegoś sosu, a na drugi dzień jako wędlinę do chleba.
Upieczona według tego przepisu pierś z indyka wcale nie jest, wbrew pozorom, sucha. . Jest bardzo smaczna, a podana z ziemniakami i sosem, czy też z ryżem i surówką, smakuje na prawdę wybornie.
U mnie ta konkretna pierś z indyka starczyła na dwa obiady, a i do kanapek na śniadanie też jej starczyło.  W pierwszy dzień podałam ją z sosem chrzanowym, a przepis na smaczny sos chrzanowy można znaleźć u mnie TUTAJ.
Na drugi dzień odgrzałam ją w sosie pieczeniowym, dogotowałam ryż i zrobiłam surówkę z białej kapusty (KLIK).



Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka musztardy np. sarepskiej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta majeranku
  • rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
  • Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej z musztardą i pozostałymi przyprawami.
  • Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki ( można też zamarynować pierś wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc)
  • Po tym czasie pierś z indyka umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Pieczemy około godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, odsłaniamy mięso i dopiekamy jeszcze około 20 minut.
  • Tak upieczoną pierś możemy serwować na zimno lub na ciepło.

Komentarze

  1. o jaaa... aż slinka mi poleciała!:)
    zapraszam na cycki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię na obiad-jak mi nie wyjdzie żona każe mi zjeść całą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co by Ci miała nie wyjść!:). I koniecznie do niej zrób jakiś sos!:)

      Usuń
    2. pycha i mało pracochłonne :)

      Usuń
    3. no miodzio w ustach, dziekuje za ten przepis

      Usuń
    4. Dziekuje za ten przepis. Pychotka

      Usuń
  3. Zrobiłem sos chrzanowy-niestety,wszystkim bardzo smakowało,puste talerze i wyrazy błogości na twarzach.za chwilę deser(flan kokosowy z lodami) dopełni całości.WIELKI SZACUN za przepis.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wszystko się udało i mogłes oglądac wyrazy błogości na twarzach domowników:). Zawsze to przyjemnie, jak innym smakuje to, co sie przygotuje:). No i zyczę wytrwałości w dalszych bojach kuchennych:) Pozdrawiam A

      Usuń
  4. Wykorzystałam przepis i zrobiłam do niego - a właściwie sam się zrobił boski sos pieczeniowy:)! PYCHA! Dziękuję za przepis:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój przepis na pieczeń z indyka przypadł do gustu. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga:) Pozdr

      Usuń
  5. Właśnie skonsumowaliśmy, naprawdę pycha i w dodatku w dosyć zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podwójna pierś z indyka jest w przepisie?To wazne,bo przyprawy podwójnie stosujemy czy pojedynczo na kazda pierś?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym taką pierś przygotować na święta dla dziecka, na kanapeczki. Jak długo można ją potem trzymać w lodówce, aby zachowała świeżość???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak każda wędlina czy mięso! Nie można za długo trzymać jej w lodówce!

      Usuń
  8. Dzien dobry prosze mi powiedziec czy mozna piec bez tej folii do pieczenia? Jezeli tak to do ilu stopnii rozgtzac piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej czy mozna piec bez tej folii? Niestety nie mam takiej w. Domu a na jutro zakupilam pirs z indyka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można piec bez folii, ale zapewne będzie bardziej wysuszona niż ta pieczona w folii. Rękaw do pieczenia można kupić w każdym niemal sklepie spożywczym. Ewentualnie można spróbować naczynia do zapiekania z przykrywką..

      Usuń
  10. Dziękuję za przepis, fajnie prosty, a pieczeń bardzo smaczna.Robiłam już kilka razy, wszystkim smakuje :). Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam A

      Usuń
  11. Przepis super,dzieku pieklam juz dwa razy bez rekawa I tak piers byla soczysta 😊 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. A pieczemy z termoobiegiem czy tylko góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Aniko ma pani więcej cierpliwości dla początkujących kucharzy niż ja dla mojego własnego, rodzonego 14-latka :-) Indyczek: mniam! Przez ciekawość dosypałam słodkiej papryki wędzonej a musztardę sarepską zastąpiłam miodową. Wynik końcowy przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Subiektywnie mogę polecić każdemu kto lubi takie wędzarnicze klimaty, bo na przykładzie mojej teściowej wiem, że niektórych to może obrzydzać (albo ona jest złośliwa :-) )... A pani przepis jest super, polecam GO każdemu i zamierzam puścić w świat w mojej okolicy pod hasłem "INDYK ANIKI" oczywiście jeśli pani na to mi pozwoli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że pozwalam i zachęcam do częstszych odwiedzin mojego bloga. Może jeszcze cos przypadnie Pani do gustu! Przesyłam pozdrowienia Anika :-)

      Usuń
  14. Anika genialne ,robiłam już kilka razy ,dziękuję pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuje za świetny przepis. Korzystałam z niego już kilkakrotnie. I teraz też zapachy dochodzą z piekarnika. Zjadamy na ciepło i na zimno - w obu wersjach pyszne, delikatne i dietetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam...właśnie wstawiłam pierś do piekarnika. Nie miałam musztardy Sarepskiej musiałam poratować się Francuska...Wcześniej wyciągnęłam sernik z adwokatem...dziękuję za przepisy...odkryłam Panią wczoraj :)Będę tu zaglądać.Wesołych zdrowych Swiąt. Pozdrawiam serdecznie.Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować! :-) Zapraszam częściej! Pozdrawiam świątecznie Anika

      Usuń
  17. Wlasnie wstawilam piers do piekarnika tyle ze mialam podwojna i nie podwoilam ilosci przypraw. Mam nadzieje ze mimo to bedzie pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, chciałam się dowiedzieć ile mniej więcej ważyła pierś którą pani zrobiła?mam filet ktory wazy ok 3 kg i nie wiem czy mogą ją upiec w całości czy podzielić aby był równie smaczny jak ten z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dobry przepis, już robię wg niego po raz trzeci i smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Podczas pieczenia w rękawie powstaje sos, na bazie którego robię sos wg tego przepisu: https://codojedzenia.pl/pieczona-piers-z-indyka-z-musztardowym-sosem/

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda. Ja również bardzo często gotuję pierś z indyka na różne sposoby. Często robię także domową wędlinę z tego właśnie mięsa. Nie wiem czy wiecie ale mięso z indyka jest dużo zdrowsze niż inne. Tutaj też zerknijcie https://dobrydrob.pl masa ciekawych artykułów na temat drobiu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz