Pieczone udko z indyka

Pieczone udko z indyka



Pieczone udko  z indyka to bardzo smaczne danie, przyrządzane jako alternatywa do popularnych udek z kurczaka. Mięso z indyka smakuje jednak zupełnie inaczej. Jest bardzo smaczne i dietetyczne.
Ja do pieczenia nie kupuję całych udźców, bo są za duże. Zazwyczaj kupuję pałeczki z udek indyczych, które są w sam raz na jedną dużą porcję, lub na dwie mniejsze, a zresztą ta część udźca indyczego najbardziej mi smakuje.
Marynatę do mięsa przyrządzam z ulubionych przypraw. Każdy może sporządzić mieszankę ulubionych i pasujących mu ziół i przypraw. Ja podam swoją wersję, która całkiem fajnie komponuje się z mięsem z indyka. Udziec należy natrzeć marynatą i pozostawić w niej na przynajmniej 2 godziny. Potem możemy przystąpić do pieczenia.

 

Składniki:
  • 4 udka z indyka
  • olej ok 80 ml
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego ( może być świeży )
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Sporządzamy marynatę: olej mieszamy z solą i innymi przyprawami, z wyjątkiem majeranku i soku z cytryny
  • Udka nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na około 2 godziny. Odstawiamy do lodówki
  • Po 2 godzinach udka układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Podlewamy niewielką ilością wody
  • Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
 

Komentarze

  1. widzę że u nas dziś podobne smaki na obiad:) ja piekłam jednak udźce, tylko że je porcjowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie jest udo z indyka tylko podudzie - golonka indycza całkiem inne w smaku to tak jak by pomylić szynkę wieprzową z golonką wieprzowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy z 17 lipca 2013, widzę,że jesteś szczególarzem, a nie odróżniasz wielkich liter od małych, a i o interpunkcji nie wspomnę... Bardzo dobry przepis, pozdrawiam wszystkich, szczególarza też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co ty za bzdury wypisujesz - ma rację

      Usuń
  4. Anonimowy, innych krytykujesz, że nie odróżniają części drobiu, a sam nie odróżniasz wielkich liter od małych i stosujesz podstawowych zasad pisowni.
    Pozdrawiam wszystkich, Anonima też...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco, jutro spróbuję :) Mam pytanie, czy naczynie żaroodporne ma być przykryte, czy piec, bez przykrywania?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam juz robie. Dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. naczynie żaroodporne raczej powinno być przykryte

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie...a dlaczego nie wolno dać majeranku i soku z cytryny do marynaty tylko dopiero do pieczenia???
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadnych zakazów nie ma! Można dodać i do marynaty! Jak komu pasuje!!:-)

      Usuń
  9. znalazłam ten przepis przez przypadek, wypróbowałam i polecam. Mój M był zadowolony

    OdpowiedzUsuń
  10. A co robisz z tymi ścięgnami, czy też fiszbinami z udek, przecież to jest twarde i przed pieczeniem nie wyjmujesz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a po co się męczyć z wyjmowaniem fiszbin...po upieczeniu prawie same wychodzą....szkoda czasu :)

      Usuń
  11. Pierwszy raz dziś będę robić. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie robię to smakowicie wyglądające dnie. Pozdrawiam Aniasali

    OdpowiedzUsuń
  13. wlasnie sobie zrobilem i zjadlem ze smakiem.. dodalem jeszcze soku pomaranczowego... super!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobilam dzisiaj według tego przepisu i naprawdę POLECAM!😄 od dzisiaj będzie to moje popisowe danie 😉 Pozdrawiam i dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu! :-)

      Usuń
  15. Pierwszy raz będę miała do czynienia z indykiem. Zawsze królował kurczak. Przepis wydaje mi się godny do wypróbowania, więc mam nadzieję że wyjdzie pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Indyka według Twojego przepisu piekłam dzisiaj.Nie mogliśmy się nim najeść,tak nam smakował:).Dziękuję za pomysł:).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Majeranku się nie daje do pieczenia bo staje się gorzki Można podsypać pod koniec lub dopiero na talerzu Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Czytam przepis i dzisiaj tak zrobię udka z indyka, podzielę się wrażeniami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz