Uwielbiam rogaliki i wbrew pozorom ich upieczenie nie jest az tak pracochłonne.Robię różne rodzaje rogalików: drożdżowe, półkruche, z ciasta serowego. A dziś prezentuję rogaliki kruche. Nadziewam je marmoladą różana. Są pyszne! Jeśli ktoś lubi ciasto kruche, to te rogaliczki może upiec bez wahania.
Ciasto dziele na kilka części i każdą z nich rozwałkowuję na koła. Każde koło dzielę na 8 części. Nie należy się przejmować tym, że brzegi koła wychodzą nierówne ( przy tym cieście tak się dzieje ), bo i tak zawija się je do środka.Ciasto wychodzi kruchutkie, takie jak lubię. Rogaliki są pyszne czy to z mlekiem, czy też z kawą.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 200 g śmietany 18%
- opakowanie proszku do pieczenia
- słoik marmolady do nadziewania
- cukier puder do posypania
- papier do wyłożenia formy
Sposób wykonania:
- W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z niego gruby wałek. Dzielimy go na 6-7 równych części.
- Każdą część ciasta cienko rozwałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 części. Na szerszej części trójkąta kładziemy ok pół łyżeczki marmolady i ciasto zwijamy ściśle i formujemy na kształt rogalika.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki zostawiając między nimi nieco odstępu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące układamy na półmisku i obficie pozypujemy cukrem pudrem.
Dawno nie robiłam rogalków, ja zawsze robię drożdżowe. Chyba teraz wypróbuje Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię takie rogaliki, ale rzadko robię bo najgorsze jest dla mnie formowanie tych rogalików :)
OdpowiedzUsuńpyszne!!!!!!!! dzisiaj piekłam..
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że smakują!:)
Usuńczy można to zrobić bez śmietany ? lub ją czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńjogurt naturalny:)
Usuńjuliaa- możesz zamiast śmietany dodat jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńciasto wyszło mi strasznie twarde.. nie wiem co źle zrobiłam ale rozpadało sie tak ze dobrze nie można było jego zagnieść:(
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że w przepisie jest ciut za mało płynów, dodałam 200ml mleka i 60g drożdży - jest super.
OdpowiedzUsuńte są najlepsze! takie same ciasto robię na jabłecznik i jest wyśmienite!!! a dodając wiejską śmietanę i zamiast margaryny masło to wychodzi niebiańsko!!!
OdpowiedzUsuńCo miałaś na myśli podając op. proszku do pieczenia? 15 gramów czy 30 gramów?
OdpowiedzUsuńMałe opakowanie proszku do pieczenia
Usuńsuper rogaliki :) jak dla mnie odrobinke mniej cukru do ciasta jesli cukier puder na wierzch, ale to pewnie kazdy wedle smaku :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę przepis na te ciasto wykorzystać do szarlotki ?;)
OdpowiedzUsuń