niedziela, 5 maja 2013

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

 




Szarlotka zawsze była moim ulubionym ciastem. Robię różne rodzaje szarlotek. Korzystam ze starych sprawdzonych przepisów. Regularnie piekę klasyczną szarlotkę z dużą ilością jabłek na dużej blasze, koniecznie z szarą renetą ( przepis TUTAJ ). Uwielbiam też ciasto serowo - jabłkowe - przepis kuchni niemieckiej, który również znajduje się na moim blogu
( KLIK ).
Tym razem upiekłam szarlotkę na okrągłej blaszce o średnicy 26 cm. Szarlotka nie jest przesadnie słodka. Jabłka ( trzeba wybrać naturalnie słodką odmianę jabłek ) słodzi się tylko 3 łyżkami miodu. Ale od początku...

 


Składniki:

Na ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny ( ilość w zależności od potrzeby - ja daje zazwyczaj sok z połowy cytryny, ale to zależy od kwaśności jabłek. Jeśli są kwaskowate można nie dodawać wcale ) )
Dodatkowo;
  • cukier puder do obsypania szarlotki
  • migdały w płatkach do wierzchniej części ciasta ( pół małego opakowania )
Sposób wykonania:
  • Z mąki, cukru, masła, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia wyrobić gładkie ciasto
  • Ciasto podzielić na dwie nierówne części. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i jego boki ( ciasto źle się rozwałkowuje dlatego można wykładać tortownic kawałkami ciasta). Tortownicę wstawić do lodówki. 
  • 1/3 ciasta owiniętego w folię włożyć do zamrażalnika 
  • Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki i pokroić na cienkie plasterki.Skropić sokiem z cytryny
  • W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła i miód. Dodać jabłka i smażyć je przez kilka minut aż lekko zmiękną. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec prażenia dodać cynamon i dokładnie wymieszać
  • Jabłka trochę przestudzić, a następnie wyłożyć na ciasto. Równomiernie je rozprowadzić. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta. Należy zrobić to w dwóch etapach: najpierw ścieramy na tarce o dużych oczkach trochę więcej niż połowę pozostałego ciasta, potem posypujemy go płatkami migdałowymi i ścieramy resztę ciasta
  • Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1 godz
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

5 komentarzy:

  1. Wspaniała! zjadłabym chętnie duży kawałek, uwielbiam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda! Z gałką lodów śmietankowych smakował by jak marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie Ci wyszła! A jaka śliczna patera!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! Zapraszam Cię na chilicake.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń