niedziela, 19 maja 2013

Wiosenna surówka

Wiosenna surówka


Taką surówkę przygotowuję przez całą wiosnę i lato. To jedna z moich ulubionych surówek, którą podaję do dań mięsnych, obowiązkowo jako dodatek do dań z grilla, a czasem mam ochotę na tą surówkę solo.
Jej podstawowymi składnikami są ogórki świeże, pomidory i ogórki kiszone ( oczywiście własnej roboty - na wiosnę są to naturalnie ogórki z roku poprzedniego, ale już w lecie mogą być małosolne). Do smaku dodaję też młodą cebulkę,  szczypiorek, sałatę i rzodkiewkę. 


Składniki: ( 4 porcje )
  • 2 ogórki zielone szklarniowe
  • 2 duże pomidory
  • kilka ogórków kiszonych ( np. 4 średniej wielkości )
  • pęczek młodej cebulki 
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół główki sałaty
  • pieprz
  • ewentualnie sól
Sposób wykonania:
  • Ogórki zielone myjemy, obieramy i kroimy wg uznania np na grube półplasterki albo na 4 części
  • Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na cząstki
  • Ogórki kiszone kroimy w większe półplasterki lub na cząstki
  • Młodą cebulkę myjemy i drobno kroimy (  części białe )
  • Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki
  • Sałatę myjemy i liście, po osuszeniu, rwiemy na drobniejsze części
  • Drobno siekamy szczypiorek
  • Wszystko  doprawiamy pieprzem, mieszamy
  • Ewentualnie solimy, ale dopiero na talerzu - warzywa nie stracą wtedy jędrności
  • Serwujemy do dań mięsnych i do dań z grilla

3 komentarze:

  1. bardzo wiosennie i smakowicie :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. podobno pomidorów nie łączy się z ogórkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno, ale mi taka smakuje i od czasu do czasu łączę;)

      Usuń