środa, 12 czerwca 2013

Kruchy placek z rabarbarem

Kruchy placek z rabarbarem




Ciasto z rabarbarem piekę zawsze na wiosnę. Tym razem upiekłam kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką wzbogacając go o bakalie, które świetnie się skomponowały z całością. Ciasto zniknęło bardzo szybko.
Upiekłam go w foremce o wymiarach :  24 x 24 , którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, ale tylko spód, a brzegi papieru wystawały na zewnątrz formy. Ostatnio kupiłam formę o kształcie kwadratu z rozpinaną obręczą i okazała się bardzo funkcjonalna. 

 


Składniki:

Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g maki kukurydzianej 
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
 Na nadzienie:
  • 500 - 600 gram rabarbaru
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 150 g suszonych daktyli.rodzynek i żurawiny ( opcjonalnie )
Kruszonka: 
  • 160 g mąki
  • 80 g masła
  • 8 0 g cukru
Dodatkowo: cukier puder
 
Sposób wykonania:
  • Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w 2 - 3 centymetrowe kawałki. Obsypujemy go cukrem i pozostawiamy, aż puści nadmiar soku ( ok 2 godziny )
  • Przygotowujemy bakalie : daktyle kroimy w mniejsze części i wraz z rodzynkami i żurawiną zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odsączamy i odciskamy z wody. Z daktyli zrobi się papka, ale to nic nie szkodzi
  • Do miski przesiewamy 2 rodzaje mąki. Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto
  • Ciastem wykładamy dno formy, a także tworzymy 2 - 3 centymetrową opaskę z ciasta przy ściankach formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia
  • Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto pieczemy ok 25 minut, aż nabierze złocistego koloru
  • W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy z pozostałymi składnikami, aż powstanie kruszonka
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni
  • Na nieco schłodzone ciasto nakładamy odsączony z soku rabarbar. Na nim rozkładamy równomiernie bakalie. Wierzch posypujemy kruszonką
  • Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 40 minut na lekko złoty kolor
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem

2 komentarze:

  1. Ta kruszonka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z rabarbarem z dodatkiem daktyli lub fig

    OdpowiedzUsuń