poniedziałek, 24 czerwca 2013

Młode ziemniaki z koperkiem

Młode ziemniaki z koperkiem




To nie jest żaden przepis, tylko mój sposób podawania młodych ziemniaków. Wczoraj na naszym stole znalazła się klasyka, czyli młode ziemniaki z koperkiem i masłem. Do tego schabowy i mizeria. 
Młode ziemniaki podane z koperkiem są tak smakowite, że można je zajadać same. A jeśli do tego będzie kwaśne mleko, kefir lub maślanka, to już jedzenie wyśmienite. Przynajmniej dla mnie. Jak nie chce mi się gotować, to robimy taki właśnie obiad. I wszyscy są zadowoleni.


Ja ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, potem odcedzam. Do garnka z ziemniakami dodaję masło ( ilość wg upodobań) . Garnek zakrywam na chwilę przykrywką, aby masło stopiło się. Następnie do garnka wsypuję drobno posiekany koperek i delikatnie ( aby ziemniaki nie rozpadły się ) wstrząsam garnkiem do momentu, aż ziemniaki równomiernie pokryją się masłem i koperkiem. Zostawiam na chwilkę pod przykryciem, aby ziemniaki przeszły zapachem koperku.
Podaję z mięsem ( np schabowym ), jajkiem sadzonym i fasolką szparagową albo po prostu z kwaśnym mlekiem czy kefirem.

3 komentarze:

  1. Och ależ narobiłaś mi smaka na takie ziemniaki. Młode ziemniaczki z koperkiem to najlepsza rzecz o tej porze roku oczywiście zaraz po truskawkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tu rozmyślam nad dzisiejszym obiadem:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam w tym roku tylko raz i już nie widzę młodych ziemniaków w sklepie :((

    OdpowiedzUsuń