sobota, 8 czerwca 2013

Pierś z kurczaka z grilla w pikantnej marynacie

Pierś z kurczaka z grilla w pikantnej marynacie




Po raz drugi w tym roku rozpaliliśmy w ogrodzie grilla. W końcu trochę sprzyjającej ku temu pogody.
Na grilla obowiązkowo przygotowuję zawsze kiełbasę i karkówkę, bo to wszystkim smakuje, a oprócz tego zawsze przyrządzam coś ekstra, co nie gości standardowo na grillowym stole. Tym razem była to pierś z kurczaka zamarynowana wcześniej w pikantnej marynacie. Mięsko jest bardzo smaczne i delikatne. Marynatę należy przygotować ok. 3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia mięsa, aby mięsko miało czas przesiąknąć przyprawami i zapachami z marynaty.




Składniki: ( podaję na 1 porcję)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • olej np. słonecznikowy
  • keczup pikantny
  • musztarda
  • sos sojowy
  • sól
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • czosnek granulowany
  • szczypta chili
  • szczypta kolendry
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce
  • Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś z kurczaka dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na 2 - 3 godziny. Mięso w marynacie odstawić do lodówki ( ja górę miseczki zawsze zaciągam folią kuchenną, która ładnie lepi się do ścianek naczyń, by zapachy nie przenikały do lodówki )
  • Po tym czasie mięso kładziemy na rozgrzanego grilla i pieczemy po ok 15 minut z każdej strony

5 komentarzy:

  1. kolendra- proszek (zmielone nasiona) czy liscie (suszone) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie są proporcje składników marynaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po łyżce oleju, keczupu; po łyżeczce musztardy i sosu sojowego

      Usuń