piątek, 28 czerwca 2013

Prosty chleb wieloziarnisty

Prosty chleb wieloziarnisty




To kolejny przepis na prosty chleb do upieczenia w domu. Tym razem skusiłam się na chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki. Jest smaczny, wilgotny, taki jak lubię. No i ma w sobie dużo różnorakich ziaren, co też w chlebie bardzo mi odpowiada.
Chleb upiekłam w dwóch formach: jednej większej, a drugiej mniejszej.

 


Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka otrębów ( połączyłam po połowie otręby pszenne i żytnie )
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren słonecznika ( w tym 1 łyżka do posypania chleba)
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki pestek dyni ( 2 do ciasta, a 2 do posypania chleba po wierzchu )
Sposób wykonania:
  • Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać
  • Zalać ciepłą wodą i mieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałe ciasto będzie rzadkie
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie ponownie ciasto zamieszać łyżką i przelać do wysmarowanych tłuszczem keksówek ( u mnie były o wymiarach: 14x30 i 25x12 ) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut
  • Przed pieczeniem posypać ciasto pestkami dyni i słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec ok 1 godziny

7 komentarzy:

  1. Otrąb, dziecko drogie, otrąb, nie chcemy jeść "otrębów"Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bądźmy, drogie dziecko, tacy czepialscy!! ;)

      Usuń
    2. chleb ze słonecznikiem na skórce, gdybym mógł, kliknąłbym Lubię to!,

      Usuń
  2. Wspanialy chleb. Pieklam juz dwukrotnie, bardzo nam smakowal. Mam tylko problem. Twoj chleb na zdjeciu jest ladnie upieczony,jasny,u mnie powierzchnia sie przypala. Masz na to jakas rade? Mozna zmniejszyc temperature?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to zależy od piekarnika. Może go po prostu trochę krócej piec?? A mi się właśnie wydaje, że mój jest zbyt jasny. Ale piekę go i piekę, a on taki bladziutki. Wolałabym, aby był bardziej spieczony:)

      Usuń
  3. Aniko!
    Chlebek wspaniały, chciałam tylko podpytać o kaloryczność?Wiesz ja należę do osób które niestety muszą pilnować się z jedzeniem, bo mam skłonnośc do otyłości brzusznej. A chlebek jst tak pyszny mogłabym jesć go bez końca. Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że chlebek Ci smakuje. Co do kaloryczności, to nie wypowiem się w tej kwestii, bo po prostu nie wiem. Ale myślę, że nie jest bardziej kaloryczny od innych chlebów wieloziarnistych. Pozdrawiam:)

      Usuń