Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków

Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków




 
Dziś wymyśliłam sobie na obiad zapiekankę z fasolką szparagową. Fasolkę uwielbiam i odkąd pojawiła się na bazarze gotowałam ją już kilka razy podając ją tradycyjnie z masłem i tartą bułką. Tym razem postanowiłam coś odmienić i zrobiłam zapiekankę z tym pysznym warzywem. 
Na razie dostępna jest żółta fasolka, więc do zapiekanki wykorzystałam właśnie tą fasolkę. Oprócz tego do zapiekanki dodałam jeszcze ziemniaki, boczek, a na wierzch ser żółty, śmietanę i jajko.
Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i sycąca. Zjedliśmy ją ze smakiem.



Składniki:
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 25 - 30 dkg chudego boczku
  • 15 dkg sera ( ja dałam mozzarellę)
  • 1 surowe jajko
  • ok 120 - 150 g śmietany ( 18 %)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do wysmarowania formy
 
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obieramy, jeśli nowe to skrobiemy. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy
  • Fasolkę pozbawiamy końcówek, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze jędrna, odcedzamy
  • Boczek kroimy w cienkie plasterki lub w paseczki i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu
  • Formę smarujemy olejem. Na dnie układamy pokrojone w plastry ziemniaki, tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Oprószamy pieprzem
  • Na ziemniaki nakładamy boczek, a na boczku układamy fasolkę
  • Ser trzemy na tarełku o małych oczkach. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solimy i dodajemy pieprz. Dodajemy do tego utarty ser i mieszamy. Powstałą masę wykładamy równomiernie na fasolce szparagowej. Całość posypujemy oregano
  • Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, aż wierzch z sera zrumieni się ( ok 25 - 30 minut )
 

Komentarze

  1. ja też uwielbiam fasolkę, najczęściej gotuję na parze, a potem polewam masłem z bułką tartą, ale bardzo też lubię zupy z udziałem takiej fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja fasolkę najczęściej jem właśnie z bułką tartą. Twoja propozycja jest bardzo zachęcająca, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki, a składniki Twojej przemawiają do mojego podniebienia!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku jeszcze nie jadłam fasolki, a tak bardzo już za nią tęsknię:)
    Twoje danie wygląda bardzo konkretnie,kawałek dałby mi energii na cały dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolka szparagowa to moj ulubiiny dodatek, a tu proszę w zapiekance :)

    OdpowiedzUsuń
  6. CIEKAWIE TO WYGLONDA DO TEJ R JEDLISMY ZAWRZE Z BULECZKOM TARTOM ; NO A TU PROSZE COS NOWEGO ; NAPEWNO WYPRUBUJE : POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  7. To kolejny przepis, który przemówił do mojej wyobraźni i podniebienia:)
    Planuję zrobić w najbliższy weekend.
    Zastanawiam się tylko czy można czymś innym zastąpić boczek?
    Do fasolki wolałabym coś delikatniejszego ale zupełnie nie wiem co?
    Jak przygotuję i zjem to opiszę wrażenia, ale podejrzewam, że jak wszystko co polecasz, będzie przepyszne i wyjdzie rewelacyjnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję plasterki chudego boczku, który wcześniej jeszcze wytapiam, aby było jeszcze mniej tłuszczu. Jak wymyslisz coś innego, to napisz, tez spróbuję:). Mi tez nic innego nie przychodzi do głowy, może z wyjątkiem jajka na twardo pokrojonego na plasterki. Robię zapiekankę z ziemniakami, jajkiem na twardo i kiełbasą, i jest b smaczna, więc w tej zapiekance możnaby ewentualnie zastąpić boczek jajkami, ale to taka luźna propozycja. Koniecznie daj Kasiu znać, jak wyszło i jaką wersje wybrałaś:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Zaraz bede robic.ale z kielbaskom:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz