środa, 5 czerwca 2013

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami


   Zupę pieczarkową przyrządzam regularnie raz na jakiś czas, bo jest bardzo smaczna i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Zazwyczaj nie robię z niej kremu, bo ja lubię zupy, w których coś pływa i można sobie w niej połowić. Tak więc i pieczarkową robię zazwyczaj w takiej wersji. Koniecznie należy ją zabielić kilkoma łyżkami śmietany, ja dodaje jeszcze trochę mąki.
Tym razem przyrządziłam zupę pieczarkową z ziemniakami. 

Składniki:
  • ok 50 - 60 dkg pieczarek
  • 1 marchewka
  • plasterek selera
  • kawałek pietruszki
  • 3 - 4 dość duże ziemniaki
  • duża łyżka masła
  • 3 łyżki ryżu
  • kilka łyżek śmietany ( ok 50 g )
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • niecała łyżka mąki
  • natka pietruszki do posypania zupy
Sposób przygotowania:
  • Pieczarki obrać, oczyścić i przepłukać wodą. Drobno pokroić 
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarełku o dużych oczkach 
  • Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego utarte warzywa. Chwile smażyć, a następnie dodać pocięte w plasterki pieczarki. Lekko posolić i doprawić pieprzem. Wszystko razem smażyć nie dopuszczając do odparowania powstałego płynu. Następnie przykryć i dusić kilka minut
  • Zagotować ok 2 litry wody. Dodać kostkę rosołową oraz ryż. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać do zupy pieczarki z warzywami i powstałym płynem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przygotować śmietanę: w naczyniu rozmieszać kilka łyżek śmietany z mąką, tak aby nie było grudek i dolać do niej niewielką chochelkę płynu z zupy i dokładnie razem wymieszać ( ja roztrzepuję trzepaczką, która powoduje, że nie robią się grudki, których w zupie nie cierpię )
  • Tak przygotowaną śmietanę wlać do zupy, zamieszać i całość zagotować
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Zupę na talerzu posypać zieleniną

19 komentarzy:

  1. zupa stworzona dla mnie:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadamy za taką :)

    I dokładnie się zgadzam co do zup kremów - preferuje jak coś pływa :)
    Tylko trzy zupy mogę przyjąć jako krem: ziemniaczaną, porową i paprykową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy paprykowej nie znam, ale co do ziemniaczanej i porowej to się zgadzam, tez mogę je zaakceptować jako zupy kremy, ale oczywiście z jakąś wkładką:)

      Usuń
  3. JA BYM ZJADL KEMPKA Z KREMEM POROWYM:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa super... wlasnie ugotowalam swoja pierwszą pieczarkowa wg tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super zupa własnie zrobilam! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyyyyyyycha:) ostatnio zrobilam i chwila moment garnek byl pusty, wszystkim w domu smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam dzisiaj i jest rewelacyjna, warzywa podsmażone najpierw na patelni to bardzo dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszniutka .polecam ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa jest pyszna! Uwielbiam pieczarkową ale znudziła mi się "po mojemu" więc szukałam innego przepisu i wyszła pycha, zjadłam dwa talerza a teraz czekam na męża - mam nadzieję, że też mu posmakuje. Ja zabielałam jogurtem naturalnym i nie dałam mąki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ugotowałam i zjadłam już dwie miseczki jest bardzo pyszna. Zupę robiłam na masełku czosnkowo-koperkowym (własnej roboty) . Pozdrawiam i dziękuję Anika za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Zapraszam po więcej:). Pozdrawiam A

      Usuń
  11. Pyszna !!! właśnie skończyłam ją robić...REWELKA

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna i szybkoznikająca:))

    OdpowiedzUsuń