poniedziałek, 29 lipca 2013

Brzoskwinie w syropie na zimę

Brzoskwinie w syropie na zimę




Brzoskwinie często goszczą na moim stole w zimie. Używam je do różnorakich deserów albo do ciast. Dlatego też warto przyrządzić trochę brzoskwiń na zimę w domu, zwłaszcza, że w lecie ich ceny nie są wysokie.
Brzoskwinie kupuję partiami, aby nie zamęczyć się na raz. Najlepiej wybierać brzoskwinie twarde, bo te bardzo dojrzałe mogą w czasie obgotowywania, a potem pasteryzacji zrobić się zbyt miękkie.
Brzoskwinie po obgotowaniu w wodzie łatwo układają się w słoikach, więc z 1 kg nie wychodzi ich dużo.
Słoiki myję i sterylizuję zawsze w piekarniku w 120 stopniach przez 10 minut. Tak samo postępuję z przykrywkami.




Składniki:
  • Brzoskwinie w dowolnej ilości
  • Na syrop: na litr wody 1 szklanka cukru. Oczywiście na kilka kilogramów brzoskwiń litr wody będzie za mało, zresztą, aby je obgotować trzeba trochę więcej wody. Więc przeważnie gotuję 2 litry wody i w niej obgotowuję brzoskwinie. Do ściśle napełnionych słoików nie "wchodzi" zbyt dużo zalewy, więc nawet przy kilku kilogramach brzoskwiń nie należy gotować zbyt dużo zalewy, bo zostanie
Sposób wykonania:
  • Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, podzielić na pół, wyjąć pestkę
  • W garnku zagotować wodę ( ilość w zależności od ilości brzoskwiń ) i wsypać proporcjonalnie odpowiednią ilość cukru
  • Brzoskwinie obgotowywać partiami w garnku z zalewą: twarde ok. 5 minut, miękkie ok. 2-3 minuty i wyjmować cedzakiem do miski 
  • Gdy wszystkie brzoskwinie są już obgotowane wypełniać nimi słoiki, a następnie zalewać brzoskwinie syropem, w którym się gotowały. Zakręcać 
  • Pasteryzować w dużym garnku, którego dno wyłożone jest ściereczką. Słoiki ( najlepiej jednakowej wysokości) zalewać do połowy wodą i pasteryzować 10 - 15 minut

2 komentarze:

  1. tego szukalam :-) dzięki anika :-) zaraz spróbuję wykonaćwykonać kilka wekow :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis,gdy się nie obgotuje mogą się popsuć...

    OdpowiedzUsuń