Duszona młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Duszona młoda kapusta zasmażana z koperkiem



Trochę przydługawy ten tytuł, ale kapusta jest duszona i zasmażana jednocześnie, no i z dodatkiem koperku. Chciałam wszystko ując i tyle się tego nazbierało:) Młodą kapustę uwielbiam i robię różne jej wersje. Wczoraj w wariactwie przygotowywania przetworów dałam jeszcze radę zrobić kapustę z koperkiem. Do schabowego oczywiście. Taka kapusta ze schabowym to niebo w gębie. Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat, bo nie jest zbytnio katowana innymi dodatkami.
A klikając TUTAJ możecie znaleźć inne moje przepisy na dania z młodą kapustą!

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 - 2  łyżki mąki ( w zależności od wielkości kapusty )
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
Sposób przygotowania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, tniemy na ćwiartki i dość drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka i podlewamy ok 1,5 szklanki wody. Kapustę delikatnie solimy i gotujemy ( ok 7 - 8 min ) dość często ją mieszając
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia
  • Następnie do cebuli dodajemy 1,5 - 2 łyżki mąki i chwile razem smażymy mieszając
  • Do cebuli z mąką dodajemy kapustę razem z wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem dusimy ok 10 - 15 minut. Po częściowym odparowaniu płynu można dusić pod przykryciem pamiętając jednak o mieszaniu kapusty od czasu do czasu
  • Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili oraz sokiem z cytryny ( w zależności od upodobań 1 - 2 łyżkami ). Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy gaz
Inne przepisy z młodą kapustą znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  1. super wlasnie zrobilam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapustka jest najpyszniejsza na świecie. Też taką robię razem z kluskami na parze i białym sosem, jednak wersja z ziemniakami jest uniwersalna i świetnie pasuje takie połączenie. Ja właśnie przegląd robiłam, bo zastanawiam się co zrobić z koperkiem i tak wyszło, że najładniejsze zdjęcie wypadło na jeden z moich ulubionych blogów, czyli Twój :) Na zdjęciu bardzo ładnie ją ujęłaś. Pozdrawiam serdecznie - Julita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Julito! Ja ostatnio tez postanowiłąm zrobic coś z mrożonym koperkiem i padło na sos koperkowo - chrzanowy. Cieszę się, że do mnie zaglądasz! :) Pozdrawiam Anika

      Usuń
  3. mniam!!! super przepis - właśnie zrobiłam taką na jutrzejszą niedzielę do tego śląskie kluski i pieczona szyneczka z ciemnym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Dziś właśnie będę robić kapustkę, przepis i zdjęcie zachęcają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować:) Pozdrawiam A

      Usuń
    2. właśnie dziś zrobiłam do roladek ze schabu , pyszna , pozdrawiam

      Usuń
  5. pyszna kapustka właśnie ją robię

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyjmij proszę słowa uznania od biesiadników oraz moje ciepłe podziękowanie za to, że mogłem "zabłysnąć w kuchni". Tej potrawy nie można spieprzyć!!! Mówię to z całą odpowiedzialnością jako mało obeznany z arkanami sztuki kuchennej. Parafrazując Biblię: Róbcie, a będzie Wam dane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmuję i bardzo się cieszę, że danie się udało i smakowało, no i że miałam malutki bo malutki, ale jednak wkład w to, że mogłeś "zabłysnąć" w kuchni:). Pozdrawiam i zapraszam do mnie po inne przepisy:). Anika

      Usuń
  7. Ja jak mam coś przygotować żonie to zaglądam właśnie tu.Dziś postanowiłem zrobić kapustke z koperkiem p.Aniki która pysznie prezentuje się ...zobaczymy jak będzie smakować ..dziękuje (młode ziemniaczki,kapusta z koperkiem ,kotlet mielony z grilla)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna. Ta cytryna daje cudny posmak.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna! Moja pierwsza młoda kapusta i taki odjazdowy smak!
    Dzięki za przepis, zdecydowanie będzie do powtórzenia :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super :) moja pierwsza kapustka i zaraz zjem chyba wszystko ;D..........a miało być do jutrzejszego obiadu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że kapusta się udała i smakuje. Życzę smacznego!:)

      Usuń
  11. Wspaniały smak...co tylko skończyłam jej gotowanie....będę często u Ciebie gościć, gdyż inne przepisy są bardzo kuszące i napewno równie apetyczne jak dzisiejsza kapustka....pozdrawiam cieplutko z drugiej półkuli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis na kapustę przypadł Ci do gustu. I zapraszam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Właśnie zabieram się za zrobienie kapustki, przepis zachęcił, poza tym najlepiej opisany sposób przyrządzenia jaki znalazłam, jasno i przejrzyście ;) Za parę chwil dam znać jak wyszło :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszneeeeeeeeeeee,moja pierwsza kapusta! dzięki Tobie na 10! :)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miłe, że kapusta wg mojego przepisu posmakowała i Tobie. Zapraszam do mnie po inne przepisy. Może jeszcze coś przypadnie Ci do gustu:)

      Usuń
  14. Ja dodałam 2 cebulki i pomidora bez skórki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taką młodą kapustę, a widać że i chrupiąca jeszcze jest według tego przepisu dlatego spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  16. My wolimy prostszy wariant, bez zasmażania, jest trochę łagodniejsza dla żołądka :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja dodałam jeszcze koncentratu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :)) tylko bez cebuli,chili i mąki ale za to z białą papryczką.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kapustka...pycha,palce lizac,wspsniały przepis....musze jeszcze zajrzec do innych twoich przepisow.

    OdpowiedzUsuń
  20. Howdy! I could have sworn I've been to this blog before but after
    browsing through many of the articles I realized it's new to
    me. Anyhow, I'm definitely pleased I discovered it and I'll be bookmarking it
    and checking back frequently!

    OdpowiedzUsuń
  21. Excellent post. Keep posting such kind of info on your page.
    Im really impressed by your blog.
    Hey there, You've performed a great job. I will certainly digg
    it and in my opinion suggest to my friends. I'm confident they will
    be benefited from this website.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz