niedziela, 21 lipca 2013

Przepisy na ciasta i dania z jagodami

Przepisy z jagodami


Dlaczego warto jeść jagody ( borówki )?

U nas już od jakiegoś czasu jest jagodowo. Jagody kupuję na targu i zawsze mam je pod ręką, gdy akurat przychodzi mi ochota na te pyszne owoce leśne. A że możliwości jest wiele, tak więc co rusz coś innego z dodatkiem tych owoców pojawia się na naszym stole.
A jagody, oprócz tego, że są pyszne, to mają też masę innych zalet istotnych dla naszego zdrowia.
W rejonie Polski, gdzie mieszkam, mówi się na nie borówki i chyba taka jest też nazwa właściwa tych leśnych jagód, a mianowicie borówka czarna, która popularnie nazywana jest czarną jagodą..
Owoce borówki obfitują w karoteny, które tworzą tarczę ochronną dla układu immunologicznego. Chronią one nasz organizm przed bakteriami i wolnymi rodnikami. Borówki posiadają też spore ilości witaminy C, a także dużo taniny, która działa na błonę śluzową, zabezpiecza przed stanami zapalnymi i hamuje rozwój bakterii. Mają tez inne właściwości lecznicze: dobrze działają na przewód pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają infekcjom, wspomagają też działania zabiegów odchudzających i koją nerwy.
Po zjedzeniu borówek zęby i język są fioletowe, co wynika z działania antocyjanu ( barwnika roślinnego ). Żaden inny owoc czy warzywo nie barwi tak intensywnie języka.
Borówki nadają się wyśmienicie do sałatek i deserów owocowych. Mogą być wspaniałym nadzieniem do naleśników i pierogów. Świetnie smakują ciasta, drożdżówki, babeczki i torty z ich udziałem. Dlatego, gdy pojawiają się na rynku, chcemy nacieszyć się smakiem tych owoców i często goszczą one w naszym jadłospisie
Borówki najsmaczniejsze są oczywiście świeże, ale doskonałe są też konfitury z tymi owocami. Można je też zamrażać, czy suszyć.
Borówki należy zawsze starannie umyć, bo mogą być zarażone tasiemcem lisim.

Moje propozycje na ciasta i dania z borówkami  ( jagodami):




 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz