Knedle z jagodami

Knedle z jagodami







Knedle z jagodami może nie są klasycznymi knedlami, ale nam bardzo smakują, więc wczoraj znów zakupiłam słoik tych pysznych jagód, aby przyrządzić z nich knedle, a do knedli koktajl borówkowy! 

Przepis na moje knedle jest szybki, więc robię je w zastępstwie pierogów, przy których, jak wiadomo, jest sporo pracy.
Ostatnio przyrządzałam knedle z truskawkami w cieście ziemniaczanym (klik), a wczorajsze knedle zrobiłam w nieco innym cieście, bo z sera i ziemniaków.

Ciasto na knedle robię w misce, więc nie ma wyciągania deski. Nie potrzeba wałka, bo ciasto odrywa się po kawałku, rozpłaszcza na ręce, nakłada borówki i zlepia formując kulkę. Nic prostszego, bez robienia rewolucji w kuchni!

A smakują wyśmienicie, oczywiście inaczej niż pierogi, bo i ciasto jest inne. Ale to danie bardzo sycące. Wystarcza 5 - 6 knedli, żeby zaspokoić głód. Jak robię knedle, to nie gotuję zupy, lecz dodatkowo podaję do nich koktajl: albo borówkowy, albo truskawkowy dla odmiany.





Składniki ( na ok 20 knedli) :

  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg półtłustego twarogu
  • 15 dkg mąki + trochę do obsypywania knedli
  • 1 całe jajko
  • ok. 1,5 szklanki borówek
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • 3 - 4 łyżki masła




Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obrać i ugotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu dokładnie zgnieść łyżką do puree, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
  • Ser zmielić lub utrzeć na tarełku o małych oczkach ( ja najczęściej wybieram tą druga opcję, bo nie ma wyciągania, a potem  mycia maszynki do mielenia )
  • W misce połączyć ziemniaki, ser, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, ale to zależy od ziemniaków)
  • Borówki umyć, przebrać i dokładnie odsączyć na sicie. Przełożyć do miseczki i delikatnie obsypać cukrem
  • Z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować z niego płaskie placuszki. Na ciasto nakładać łyżeczkę borówek. Ciasto z borówkami w środku zlepiać i formować okrągłe knedle. Po uformowaniu kulki obtaczać knedla w mące
  • Tak przygotowane knedle wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5 minut
  • Odcedzać łyżką cedzakową i podawać polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie  lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle ). To samo dzieje się z samym ciastem przygotowanym wcześniej. Tak więc wszystkie składniki ( zmielone ziemniaki i ser ) można przygotować wcześniej, ale ciasto należy z nich zagnieść bezpośrednio przed obiadem



Komentarze

  1. Czy mogę się wprosić na obiad?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam , trafiłam tu przypadkiem , ale jestem pod wielkim wrażeniem ...TY TO WSZYSTKO POTRAFISZ UGOTOWAĆ??? szacunek ZAZDROSZCZE , DZIŚ GOTUJE ZUPE Z TWOJEGO PRZEPISU BROKUŁOWO-KALAFIOROWĄ :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Dzisiaj zrobiłam te knedle na obiad i musiałam dodać sporo mąki, ale opłacało się, bo wyszły wspaniale. Mąż nie mógł sie od nich oderwać :-) Przepis na stałe wszodzi do naszego domowego menu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy te knedle. Cieszę się, że knedle posmakowały i zapraszam po inne przepisy! Może jeszcze coś przypadnie do gustu:). Pozdrawiam A

      Usuń
  4. Ja już kupiłam wszystkie składniki na knedle i jutro będę robiła bo wnusie bardzo takie lubią , zawsze robiłam bez ziemniaków , a teraz spróbuję Twoje dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz